Ülkemiz tam bir cennet. Dört mevsimi tam yaşayan bir orta kuşak ülkesi olmamızın getirisi olarak topraklarımız bir çok meyve ve sebzenin ana vatanı konumunda. Böylesi bir tabloda tıp uzmanlarının ve diyetisyenlerin de dilinden düşmeyen ‘meyveler ve sebzeler mevsiminde yenmeli’ sözü bizimki gibi bir ülke açısından son derece geçerli bir söz olarak karşımıza çıkıyor. Peki neden? Neden meyveler ve sebzeler mevsiminde tüketilmeli?

Meyveler ve sebzeler doğanın bizlere sunduğu vitamin ve mineral depolarıdır. Her biri birbirinden faydalı olan sebze ve meyveler yılın belirli mevsimlerine göre farklı zamanlarda taze olarak yetişir. Elbette gelişen teknoloji ile birlikte mevsiminde olmasa bile bazı meyveleri bulabilmekteyiz. Örneğin kış ortasında çileği veya karpuzu bulmanız pek tabi mümkün. Ancak uzmanlar bunun pek de faydalı olmadığı konusunda ısrarcı.

Yemek yaparken damak tadınızı da gözetin elbette, bu konuda kimse size karışamaz ama mevsiminde toplanıp sofralara ulaşmış bir sebzenin lezzeti her zaman bir başka olur. Bu durum yemek yaparken kullanacağınız ürünlerin kalitesini azaltmayacağı gibi, çeşitlilik sağlayacak tarifler seçmenizi de sağlayabilir. Sofranıza; mevsiminde toplanmış, taze ve besleyici gıdalar koyarak, çocuklarınızı ideal biçimde besleyebilmeniz oldukça kolaylaşır. Yemek kültürümüzde de yoğun olarak hissedilen mevsiminde kullanım sayesinde büyüklerinizin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha fark edebilirsiniz.

Meyveler ve Sebzeler

NEDEN MEYVELER VE SEBZELER MEVSİMİNDE YENMELİ?

Günümüzde gelişen tarım imkanları ve şoklama ile dondurma teknolojisi sayesinde her mevsim her yiyeceği bulmak mümkün. Ancak meyveleri ve sebzeleri zamanında, yani mevsiminde tüketmek;

  • Daha taze ve lezzetli yiyebilmenizi sağlar
  • Daha çok mineral ve vitamin içeriğiyle daha sağlıklı olur
  • Yemeklerinize katarken daha taze olması yemeğinizin de kalitesini arttırır

Seracılık teknolojisi çok gelişmiş olsa da toprağın mevsimine göre vereceği içerik değişeceği için mevsiminde yemek o meyveden veya sebzeden alacağınız içeriği arttırıp çok daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

HANGİ MEYVE-SEBZE NE ZAMAN YENİR?

  • Yemeklerin olmazsa olmazı domates yazın başından, sonbaharın bittiği ve kışın göründüğü aylara kadar sofralarda en taze haliyle yerini alır. Domates olmadan nasıl yemeklerime tat katacağım diyorsanız, panik yapmaya hiç gerek yok. Konserveler ile lezzetli yemeklerinizde domates tadı sizleri sene boyunca hiç bırakmaz. Biberler de yine yazın başlayıp sonbahar içinde noktalanan mevsimlik süreçleriyle salatalarda ve yemeklerde taze olarak tüketilebilir.
  • Salatalıklar ilkbaharın son demlerinde başlayıp sonbahara dek özellikle salata tariflerini zenginleştirir.
  • Yazın başından sonbaharın sonuna kadar bulabileceğiniz patlıcanlar da birçok farklı yemek çeşidi yapabilmenize imkan tanır.
  • Brokoli, pırasa, karnabahar, ıspanak, lahana, kereviz ve pancar gibi sebzeler, kış aylarında en taze halleriyle sofralarınıza bereket katacaktır.
  • Meyveleri mevsiminde yemek hem vitaminlerinden hem de lezzetlerinden en iyi biçimde yararlanabilmenizi sağlar.
  • Şeftali, kiraz, kayısı ve karpuz gibi yaz meyvelerini sıcak günlerde bolca tüketebilir, portakal ve mandalinayı ise kışın vitamin deposu olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Mevsim sebze ve meyveleri yediklerinizden tat alabilmenizi sağlarken besin değerleriyle de göz doldurur.