Yaban Mersini veya bir diğer adı ile Ahududu, başta tatlı tarifleri olmak üzere bir çok özel tarifte kullandığımız, kullandığımız tariflere lezzet ve tarz katan müthiş bir meyve. Ülkemizde son 10 yılda popüler olmuş bu meyvenin faydaları da saymakla bitmiyor. Yemeklerde kullandığımız Yaban Mersini faydaları ile konuşulmaya hak ediyor. Öte yandan zararları oluyor mu? diye merak edenler de söz konusu.

Kuzey Avrupa’dan gelme yaban mersini meyvesi Fundagiller ailesine mensup. Yaban Mersini faydaları kadar farklı türde yemek veya tatlıda kullanılabilmesi ile de meşhur. Bunlardan en önemlisi reçel. Bunun yanı sıra bir çok kurabiye ve kek çeşidinde de kullanıldığına şahit oluyoruz. Dondurması, konservesi derken hayatımıza hızlı bir giriş yapan bu meyve tam bir vitamin deposu.

Yaban Mersini Faydaları

Demir, çinko, manganez gibi elementlerin deposu olmasıyla da ön plana çıkan Yaban Mersininin faydaları şu şekilde;

  • Kan Şekerini Dengeler.
  • Göz Sağlığına İyi Gelir.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelir.
  • Beyin Hücrelerini Güçlendirir.
  • Kalp Damar Sağlığını Korur.
  • Depresyona İyi Gelir.
  • Kanser Riskini Önleyebilir.
  • Sindirim Sistemi Hastalıklarını Önler.
  • Regl Dönemini Rahatlatır.
  • Kandaki Toksin Maddeleri Atar.
  • Metabolizmayı Hızlandırır.
  • Ağız ve Diş Sağlığını Korur.
  • Kandaki İltihabı Temizler.
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir.
  • Vücuda Enerji Kazandırır.

YABAN MERSİNİ SUYUNUN FAYDALARI

Bir çok hastalığa şifa olarak nitelendirebileceğimiz yaban mersini aynı zamanda suyuyla da ön plana çıkıyor. Başta diyet yapanlar olmak üzere bir çok kişiye tavsiye ettiğimiz yaban mersini suyu;

  • Kalsiyum, magnezyum, çinko, manganez, demir ve potasyum gibi yüksek mineral içeriği ile dikkat çeken yaban mersini suyu, kemik ve diş gelişimini destekleyici rol oynar. Osteoporoz ve diş enfeksiyonlarının önlenmesinde de etkindir.
  • Antiinflamatuar özelliklere sahip olan yaban mersini suyu, vücuttaki iltihaplanmaların tedavisinde büyük önem taşır.
  • Yüksek antioksidan özelliğinden dolayı kalp ve damar hastalıkları riskini minimuma indirir. Tansiyon yüksekliği ve kalp krizi gibi problemlerin önlenmesine yardımcı olur.
  • Düzenli olarak yaban mersini suyu içilmesi oksit stresi azaltarak hafızayı güçlendirici rol oynar.
  • Yaban mersini göze faydaları ile dikkat çeken bir meyvedir. Göz yorgunluğu, miyopluk, retinopati gibi göz hastalıklarının tedavisinde olumlu etkilere sahiptir. Ayrıca göz içindeki kılcal damarların azaltılması ve gece körlüğünün önlenmesinde oldukça etkilidir.

YABAN MERSİNİ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Yemek tarifleri içerisinde sıkça kullandığımız yaban mersini aynı zamanda şifa deposudur. Kuzey Avrupa kökenli bu meyve;

  • Göz hastalıklarına
  • Psikolojik hastalıklara
  • Böbrek hastalıklarına
  • Karaciğer hastalıklarına
  • Deri hastalıklarına
  • Ağız ve diş hastalıklarına iyi gelir