Mısırlılar ve Yunanlılar başta olmak üzere dünya üzerinde yaşamış tüm eski medeniyetlerde sirke birçok farklı alanda kullanılan özel bir maddedir. Geçmiş dönemlerde yemeklerde lezzet verici olarak kullanılmasının yanı sıra ilaç yapımında da kullanılmıştır. Beyaz sirke ise bir sirke çeşidi olarak hayatımıza yeni girdi. Sirkeli yemek tarifleri yavaş yavaş hit oluyor.

Temizlik malzemesi olarak da kullanılan sirke çeşitleri, günümüzde de popülerliğini korumaktadır. Farklı alanlarda kullanılabilen beyaz sirke ise üretiminin kolaylığı nedeniyle oldukça ekonomik bir sirkedir. Ucuzluğunun yanı sıra beyaz sirke insan sağlığına zararlı madde içermeyen yapısından dolayı temizlik işlemlerinde de güvenle kullanılabilir.

Peki, beyaz sirke içilir mi? Beyaz sirke içeriğinde yer alan antioksidan vitaminler ve asetik asitten dolayı oldukça faydalı bir sirkedir. Günlük olarak sulandırılarak içilen beyaz sirke birçok sağlık probleminin tedavisini destekler.

Beyaz Sirke

BEYAZ SİRKE HAKKINDA BİLGİ

Beyaz sirke mısır şekeri ya da şeker pancarından elde edilen bir fermantasyon ürünüdür. Şekerin birtakım işlemlerden geçerek alkol oranı yoğun bir yapı oluşturması ile oluşur. Bu bir çeşit fermantasyon aşamasıdır; bu adımda alkol asetik asite dönüşür.

Diğer sirkelere oranla daha şeffaf bir renge sahip olan beyaz sirke, sirke ruhu olarak da bilinir. Ekonomikliğinden dolayı yaygın olarak kullanılan beyaz sirke kullanım alanları de dikkat çekicidir. Ülkemizde çok fazla sirke çeşidi olduğundan dolayı beyaz sirke kullanımı yurt dışında daha popülerdir.

Beyaz sirke ile elma sirkesi aynı mı diye merak etmiş olabilirsiniz. Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.

Saç derisinde yer alan kepekten, evde bulunan her tülü eşyanın temizliğine kadar her alanda etkili olan beyaz sirke, salatalara da farklı bir aroma verir. Sağlığa faydaları ile ön plana çıkan bu sirke, etkili ve doğal temizleyici özelliği ile lavabo ve tuvalet temizliğinde de kullanılabilir.

İçilebilen bir ürün olmasından dolayı özellikle çevre sağlığı konusunda hassas olan kişiler bol bol beyaz sirke ile temizlik yapmayı tercih etmektedir. Yüksek karbonhidrat içeriğine sahip olan tahıllar kullanılarak yapıldığından, diğer sirke türlerine oranla daha hafif bir kokuya ve tada sahiptir.

BEYAZ SİRKE KULLANIM ALANLARI

  • Beyaz sirke temizlik suyu içerisine eklenerek tüm yer yüzeylerinin temizliğinde kullanılabilir. Doğal bir dezenfektan olan ve asit içeren beyaz sirke ile banyo temizliği yapılabilir.
  • Zararlı mikroorganizmaların ortadan kalkmasını sağlayan beyaz sirke ütü temizliği konusunda da oldukça faydalıdır.
  • Deterjanlı su içine eklenen beyaz sirke halı temizliği için de kullanılabilir.
  • Eşit miktarda un ve tuz koyularak hazırlanan hamurun içine beyaz sirke ekleyerek tencere ve tavaların iç ve dış yüzeyleri temizlenebilir.
  • Mutfakta en çok kirlenen aletlerden biri olan kesme tahtalarını dezenfekte etmek için karbonat ile birlikte beyaz sirke kullanabilirsiniz.
  • Makineden lekeli çıkan bardakları beyaz sirke ile parlatabilirsiniz.
  • Beyaz sirke bulaşık makinesi içerine eklenerek bulaşıkların daha iyi bir şekilde temizlenmesini sağlar.
  • Beyaz sirke yumuşatıcı olarak da kullanılabilir. Bir bardak beyaz sirke, iki bardak su, yarım bardak karbonat ve birkaç damla bitki yağı ile yumuşatıcı hazırlayabilir, çamaşırlarınızı kimyasal etkilerden koruyabilirsiniz.
  • Beyaz sirke cam temizliği konusunda da oldukça etkilidir.
  • Çaydanlık, cezve gibi eşyalarda kireçlenme ile mücadele etmek için de beyaz sirkeli sudan faydalanabilirsiniz.
  • Beyaz sirkenin en çok kullanıldığı alanlardan biri de sebze, yeşillik ve meyvelerin yıkanmasındadır. Yıkama suyunun içerisine eklenen beyaz sirke ile sebze, yeşillik ve meyveler temizlenerek güvenle kullanılır.