Doğanın en faydalı lezzetlerinden biri olsa da tarçın üzerine uzlaşma sağlanamayan bitkilerden biri de tarçın. Kokusu ve lezzeti güzel olsa da herkes aynı fikirde değil. Özellikle tatlılarda kullanımını çok seven de var, sevmeyen de. Ancak tartışmaya kapalı bir konu var ki Tarçının faydaları. Yaz-kış sevenlerin mutfağında yerini alan, kimi zaman tatlıya, kimi zaman bozaya eklenen bu muhteşem lezzetin çok şifalı özellikleri var.
Kış gelirken salebin üzerine eklenen tarçının faydaları ayrı bir yazıyı hak eden nitelikte. Aromatik tadıyla tatlılar başta olmak üzere bir çok tarife yakışan bu muhteşem bitki;
- Antioksidan Etkisiyle Bağışıklığı Güçlendirir.
- Enfeksiyonlarla Savaşır.
- Diyabet ile Mücadeleyi Destekler.
- Nörodejeneratif Rahatsızlık Riskini Düşürür.
- Emziren Annelerin Sütünü Artırır.
- Kilo Vermeyi Kolaylaştırır.
- Ağız ve Diş Sağlığı Dostudur.
- Bağırsakları Rahatlatır.
- Cilde İyi Gelir.
- Kanseri Önler.
Bu özellikleriyle birlikte tarçın için doğa eczanesinin en önemli unsurlarından biri olduğunu söylememiz son derece doğru olur.
TARÇIN NEDİR?
Defnegiller familyasından gelen ağaçtan elde edilen tarçın kabuğu, birçok baharat gibi Güney Asya kökenlidir. Kokusundan da anlaşılacağı gibi kokulu bir ağaç cinsi olan tarçın ağacı gövdesindeki iç kabuktan tarçın elde edilir.
Önce soyulan ardından iç içe geçirilerek görmeye alışkın olduğumuz tarçın çubuk halini alır ve çubuk halindeki kabukları öğütülerek toz haline getirilir. Toz haliyle ise kabuk haline oranla aromatik lezzetini daha kuvvetli bir şekilde hissettirir.
Koyu bakıra benzer rengi ile sadece hoş kokulu bir lezzet olmakla kalmayan tarçın rengi ile de tatlıları süslemek için akla gelen ilk baharattır. Mutfaktan çok farklı kullanım alanları bulunsa da geleneksel olarak sütlü tatlılara yakıştırılan tarçın, kokusu ve lezzeti sayesinde antik dönemlerden beri kullanılan insanlık tarihinin en eski ve en ünlü baharatlarından biridir.
Son yorumlar