Beni genelde yemek tarifleri ile tanırsınız. Ancak içecek alanında da zaman zaman sizlere farklı önerilerim ve bilgilendirici makalelerim oluyor. Bunlardan biri de kültürümüzde önemli bir yer tutan kahve konusu. Dünya’ya Türkiye’den yayıldığını söyleyebileceğimiz kahve elbette çeşitli ülkelerde ve kültürlerde farklılık göstermiştir. Bu farklılıklar sonradan kahveci konseptleri ile birlikte dünyaya yeniden yayılmıştır. Bunlardan biri de filtre kahve adını verdiğimiz türdür. Kimilerinin favorisi olan filtre kahve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere özel bugün önemli bir yazı paylaşıyorum.

Aslında filtre kahve bir kahve türü değil, sadece demleme yöntemidir. Bu türde birbirinden farklı kahve çeşidi bulabilir ve filtre kahve türünde hazırlayabilirsiniz. Bu nedenle filtre kahve çeşitleri sizlere esneklik sunar. İçimi ise bir hayli keyifldir.

FİLTRE KAHVE NE DEMEKTİR?

Dünyanın en popüler kahve hazırlama türü olan Filtre Kahve, çeşitli kahve çeşitlerinin french press, v60, American Press, Aeropress gibi makinelerde hazırlanması yöntemiyle elde edilen kahveye verilen isimdir.

Temelde kağıt filtrelerde hazırlanan bu türde kahve çökelti bırakmaz. Böylece kahvenin tamamını içme şansı elde edersiniz.

Filtre kahve türleri arasında birbirinden farklı kahve çekirdekleri ile hazırlayabileceğiniz türler bulunmaktadır.

Filtre Kahve

FİLTRE KAHVE ÇEŞİTLERİ HANGİLERİDİR*

Farklı ülkelerden alabileceğiniz kahve çekirdekleri sayesinde filtre kahveyi çeşitlendirmeniz mümkündür. Bu çeşitlere baktığımızda;

1) Brezilya Kahvesi

  • Brezilya, dünya genelinde kahve çekirdeği üretiminde birinci sırada yer alır.
  • Ülkedeki kahve çekirdekleri Minas Gerais, San Paulo, Bahia ve Espirito Santo olmak üzere 4 bölgede yetiştirilir.
  • Yumuşak içimlidir.
  • Asiditesi düşüktür.
  • Fındık ve tarçın aromalarına sahiptir.

2) Kolombiya Kahvesi

  • Brezilya’dan sonra en çok kahve çekirdeği üretilen ülke Kolombiya’dır. Dolayısıyla Kolombiya’nın kahve çekirdeği üretiminde dünya genelinde ikinci sırada yer aldığını söylemek mümkündür.
  • Kolombiya kahvesi; Kuzey, Merkez ve Güney bölgeleri olmak üzere 3 bölgede yetiştirilir. Bu bölgelerde yetiştirilen kahvelerin kendilerine has bazı ayırt edici özellikleri bulunur.
  • Kuzey bölgesinde yetiştirilen kahve çekirdekleri fındık ve çikolata aromalarına sahiptir. Merkez bölgede yetiştirilenler kahve çekirdeklerinde meyve, Güney bölgede yetiştirilenlerde ise narenciye aroması daha baskındır.
  • Kolombiya kahvesi en çok tercih edilen filtre kahve çeşididir.
  • Asiditesi orta seviyededir ve yumuşak içimlidir.

3) Etiyopya Kahvesi

  • Etiyopya kahvesi, Brezilya ve Kolombiya kahveleri gibi en çok tercih edilen filtre kahve çeşitlerindendir.
  • Etiyopya kahvesinin Yirgacheffe, Sidamo ve Limu kahvesi olmak üzere 3 çeşidi vardır.
  • Yirgacheffe, karışık aromalara sahiptir; ancak tadında çiçek aromasının daha baskın olduğunu söyleyebiliriz. Tatlı bir tada sahiptir.
  • Sidamo kahvesi orta, hatta kimine göre yüksek asiditeye sahiptir. Hafif içimlidir. Badem ve meyve aromaları daha baskındır.
  • Son olarak Limu kahvesinden de bahsedelim. Bu kahvenin asiditesi düşüktür. Çiçek ve meyve aromaları daha baskındır. Hafif içimli bir kahve çeşididir.

4) Endonezya Kahvesi

  • Endonezya, kahve çekirdeği üretiminde dünya genelinde 4. sırada yer alır.
  • Asiditesi orta seviyede olan Endonezya kahvesi, dünya genelinde sıklıkla tercih edilen bir kahve çeşididir.
  • Çikolata ve meyve aromasına sahiptir.
  • Sumatra kahvesi en fazla tercih edilen Endonezya kahvelerindendir.

Bunun dışında Afrika’nın çeşitli yerlerinden de kahve çeşitleri bulabilirsiniz.