Şeftali sevmeyen pek az kişi vardır değil mi? Gerçekten bu meyvenin çıkması için hepimiz yaz mevsimini heyecanla bekliyor, hatta bazen dayanamayıp küçük şımarıklıklar yaparak gidip kış ortası dahi alabiliyoruz. Bu muhteşem yaz mevsimi meyvesini özellikle kışın da tadabilmeniz için geçtiğimiz gün sizlere şeftali marmelat tarifi hazırlamıştım. Peki bu kadar değer verdiğimiz bu meyvenin faydalarını biliyor muyuz? İşte Şeftalinin faydaları ve bilinmesi gereken yönleri.
Tüylü, lezzetli ve dolu dolu bir şeftalinin faydaları gerçekten say say bitmiyor. Kendine has aroması ve kokusuyla bir çoklarımızın vazgeçilmezi olan bu meyve Türkiye’de başta Bursa olmak üzere Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişiyor. Bir çok çeşidi bulunan şeftalinin ülkemizde en çok görülen türleri Nektarin ve Flordasun türleridir. Bu iki tür pazarlardan veya marketlerden hepimizin aşina olduğu türler.
Şeftalinin faydalarına baktığımızda ise;
• Yüksek oranda potasyum içeren şeftali, sinir iletimi ve hücre fonksiyonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlar. Kalp krizi riskini en aza indirger.
• İçeriğinde yer alan fenol bileşiklerin antitümör özelliği vücut hücrelerini kansere karşı korur. Özellikle akciğer, kolon ve göğüs kanseri oluşumunu engeller. Kemoterapi sonrası dönemde oluşan rahatsızlıkları minimuma indirger.
• Yüksek C vitamini, antioksidan ve beta karoten içeriği vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Aynı zamanda cildi besleyerek canlandırır. Şeftali cilde faydaları nedeniyle de cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılır. Şeftali maskesi ile cildiniz daha pürüzsüz ve canlı bir hale gelir.
• Şeftalideki beta karoten vücutta A vitaminine dönüşür ve görme fonksiyonuna olumlu katkı sağlar. Katarakt gelişimini önler ve retinada yaşa bağlı olarak oluşan hastalık risklerinden korur.
• Karaciğer ve böbreklerde oluşan zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Şeftali detoks suyu özellikle doğu kültüründe yaygın olarak kullanılır.
• Sıklıkla sorulan şeftali zayıflatır mı, şeftali şekeri yükseltir mi sorularının cevabı şeftalinin faydalarında gizlidir. Şeftali şeker oranı yüksek bir meyvedir. Ancak şeftalideki şeker doğal meyve şekeri olduğu için kan şekerini yükseltmez. Düşük glisemik indekse sahip olan kilo vermeye yardımcı olur.
ŞEFTALİ NASIL KURUTULUR?
Böylesi faydalı bir meyveyi yaz-kış yemek istiyoruz değil mi? İşte bu noktada imdadımıza şeftali yetişiyor. Kurutmak için ise öncelikle çekirdeklerini çıkarıp, kabuğunu soymadan ince ince dilimlemek gerek. Ardından ister tepside, ister bir ipe dizerek güneşin altında bekletebilirsiniz. Fırında kurutmak için ise 60-70 derece 1-2 saat boyunca ters-düz edecek biçimde çevirebilirsiniz.
Son yorumlar