Balın lezzetli, faydalı ve besleyici bir gıda türü olduğu binlerce yıldır bilinir. Sağlıklı yaşam konusunda faydaları saymakla bitmez. Vitamin ve mineral deposudur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bal, tek başına bile bu kadar faydalıyken son yıllarda sıkça duyulan bal zencefil birlikteliğinin yararları ise oldukça fazladır. Günlük tüketim konusunda mutlaka doktor onayı alınması lazımdır. Peki zencefil bal karışımı ne işe yarar? Nelere iyi gelir?

Zencefil Bal Karışımı

Zencefil Bal Karışımı Faydaları

  • Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir.
  • Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı korur.
  • Vücuda enerji verir.
  • Sindirim sistemini dengeler.
  • Mide bulantısını hafifletir.
  • Anne sütünü artırdığı düşünülür.
  • Adet sancılarında rahatlatıcıdır.
  • Ses kısıklığına iyi gelir.
  • Sakinleştiricidir.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Kalp damar sağlığını korumada yardımcıdır.
  • Cinsel gücü artırır.
  • Balgam söktürücüdür.

Zencefil de tıpkı bal gibi, tek başına bile birçok faydaya sahiptir. Balla karıştırıldığında çok daha yoğun ve yaygın bir şekilde sağlığa olumlu katkılarda bulunmaktadır. Bal zencefil bileşimi; dünyanın birçok ülkesinde çok eskilerden beri bilinip kullanılmasına rağmen, ülkemizde ancak son yıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır.

Önceleri Osmanlı mutfağına ilişkili olduğu yabancı ülkelerden gelmekte olan zencefil, Anadolu’da değilse de Osmanlı başkentinde tanınmıştır. Ülkemizin iklimi zencefil yetiştirilmesine uygun olmadığı ve bir süre dışarıdan getirilemediği için bir ara unutulur gibi olmuşsa da son yıllarda mutfaklar zencefille yeniden tanışmıştır.

Zencefil Bal Karışımı Nasıl Yapılır?

Zencefille balı farklı farklı tariflerle bir araya getirip kullanabilirsiniz. Dilerseniz taze zencefili rendeleyerek ya da dilimleyerek balla karıştırabilirsiniz dilerseniz kurutulup toz haline getirilmiş zencefili balla karıştırarak tüketebilirsiniz.

Arzunuza göre birçok şekilde zencefil ve bal karışımıyla nefis çaylar ya da ev takviyeleri yapabilirsiniz. Yanına limon gibi başka faydalı bitkiler ilave ederek çayınızın, şurubunuzun şifalandırıcı etkisini artırabilirsiniz.

Malzemeler:

  • Taze zencefil
  • Bal
  • Limon

Hazırlanışı:

Zencefil bal karışımı için en bilinen tarif olarak bir tatlı kaşığı balla karıştıracağınız bir çay kaşığı kadar toz zencefili bekletmeden tüketebilirsiniz. Bu, öksürük ve soğuk algınlığı için oldukça etkili, pratik bir tariftir.

  • Bir diğer kullanım şekli de dilimlenmiş taze zencefil ve limon dilimlerinin bir kavanoz içerisinde balla karıştırılarak uygun ortamda, bir süre bekletilmesiyle elde edilen şuruptur.
  • Bekleme süresinin sonrasında bu karışımdan bir iki yemek kaşığını kaynayıp ılımış suyla karıştırarak içebilirsiniz.