Vegan nedir sorusuna en genel tanım: “Bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmektir.” şeklindedir. Tüm hayvansal gıdalardan arındırılmış beslenme biçimine veganlık denir; yani veganlar beslenme ihtiyaçlarını hayvansal ürünlerden değil bitki kaynaklı ürünlerden karşılar. Veganlar, hayvansal gıda ve ürün ile yemek tarifleri içeren besin tüketimini reddederler.
Kırmızı et, tavuk, balık, bal, süt, yoğurt, peynir, krema, dondurma, et suyu, sakatat gibi hayvansal temelli hiçbir yiyeceğin tüketilmediği bu beslenme türünde hayvansal jelatin içeren yiyeceklere de menülerde yer yok.
Elbette veganlık veya veganizm yalnızca bir beslenme biçimi değil, aynı zamanda bir yaşam felsefesidir. Bu nedenle hayvanların derisi, yünü ve kürkünden yapılmış giyecekleri de kullanmamayı gerektirir, buna fil dişinden üretilmiş aksesuarlar da dahil! Ayrıca hayvan kürkü, tüyü, yünü ya da derisi içeren ürünler; hayvanlar üzerinde test edilmiş kozmetik ürünler kullanmamak da vegan felsefeye dahil.
Vegan nedir, nasıl olunur diye düşünmeye başladıysanız ve bu yola çıkmayı düşünüyorsanız, vegan ünlülerin hayatlarını incelemek size ilham verebilir. Vegan nedir felsefe olarak nasıl bir yaşam felsefesi benimsemek gerekir sorusuna da cevap niteliğinde örnekleri gözlemleyebiliriz.
Vegan beslenme konusunda bir şeyler duyan hemen herkesin aklına gelen ilk soru: vegan ne yer? Yoğurdundan tereyağına geniş yelpazedeki birçok yiyeceği saf dışı bırakan bu beslenme şekli ile nasıl bir menü ortaya çıkacağı gerçekten de merak uyandırıcı.
Veganlar Ne Yer?
Veganların beslenmesinde en önemli yere sahip besin grubu bitkisel ürünler ve baklagiller diyebiliriz. Nohut, mercimek, kuru fasulye, bezelye, soya ve barbunya gibi birbirinden lezzetli ve besleyici baklagil vegan menülerde yerini almakta.
Tereyağını devre dışı bırakan vegan yemekler, yağ ihtiyacını zeytinyağı, ayçiçek yağı, ceviz yağı gibi bitkisel yağlardan karşılar. Köklerinden koparılmamış tüm sebzeler (kökünden koparmak da bir çeşit yaşama son vermek sayılıyor)
- yeşillikler
- İşlem görmemiş kuru yemişler
- Soya ürünleri
- Pirinç
- Kinoa
- Bulgur
- Mısır gibi tahıllar da vegan beslenmenin önemli bir kolunu oluşturur.
Vegan ile Vejetaryen Arasındaki Fark Nedir?
Temel olarak hayvan yaşamına saygı niteliğinde beslenme ve yaşam biçimlerini şekillendiren vegan bireyler, aynı zamanda hayvanlar üzerinde test edilmiş hiçbir ilaç, kozmetik ürün, parfüm veya hayvan kürkünden elde edilen deri giyecekler, kürkler gibi ürünleri de asla kullanmazlar.
Bu aşamada vegan vejetaryen arasındaki fark en belirgin özelliğiyle şudur: Vejetaryenler için hayvansal gıda bir diyet olarak sınırlandırılabilirken vegan bireyler bunu bir yaşam biçimi olarak benimsemiştir. Veganizm hayvansal gıda tüketimine gitmemek dışında tümüyle hayvansal olan hiçbir ürünü kullanmamak anlamına da gelmektedir.
Son yorumlar