Dünya mutfağında ve Türk mutfağındaki birçok yemekte büyük bir yeri olan etin terbiye edilmesi bir başka deyişle marinasyonu sonucun lezzetli olmasında önemlidir. Etin marine sürecinde kullanılan soslar ve izlenen yöntemler tatlarını yüksek oranda etkilemektedir. Eti marine etmek etin tadı kat kat artırabilir. Peki et nasıl marine edilir?
Etlerin terbiye edilmesi tüketirken daha fazla keyif almak için zorunlu eylemlerden biridir. Et türleri ilk başta karşımıza terbiye sürecini yaşamamış şekilde çıkar. Marinasyon işleminden sonra ise sofralardaki yerlerini almaya hazır duruma gelir.
Et Nasıl Marine Edilir?
Et nasıl terbiye edilir? sorusunun yanıtı kullanılan et çeşidine ve yapılmak istenen tarife göre değişir. Ayrıca marinasyon konusundaki tercihler yemekleri yapanlara göre de farklılık gösterir. Yani kırmızı et en güzel nasıl terbiye edilir sorusunun cevabı et çeşidine ve damak zevkine göre farklılık gösterebilir.
- Eti terbiye etmenin öncelikli amacı sertlik hissini azaltmak, yumuşatmak ve ağızda eriyen kıvama getirmektir.
- Etin bünyesine farklı baharatlar ve soslar eklemek de diğer bir önemli amaçtır. Böylelikle yapılan tarifin tadına değer katılır.
- Etleri marine ederken damak zevkinize göre baharat seçebilirsiniz. Ancak otsu baharatları kullanırken sıralamaya dikkat etmelisiniz. Otsu baharatların yanma riski çok yüksek olacağı için etlerin tabağa alınmadan birkaç saniye öncesinde eklenmesi önerilir.
- Toz ve ince baharatları marine sosunda saatler öncesinden kullanabilirsiniz.
Marinasyon Hazırlığı
- Seçilen etlerin sinirleri, fazla yağlı bölümleri ve kemikli kısımları ayıklanmalıdır.
- Etlerin ortalama 1-1,5 parmak kalınlığında kesilip parçalara ayrılması gerekir. Kuşbaşı ya da fileto etler ne çok kalın ne de ince olmalıdır.
- Marine sosunda temel amaç eti yumuşatmaktır bu nedenle süt, kefir, yoğurt, zeytinyağı, soğan suyu ya da rendesi gibi sıvı malzemeler gereklidir.
- Limon, sirke, sarımsak, soğan gibi asit malzemeler et marinasyonu için gereklidir.
- Biberiye, kekik, kırmızı toz biber, karabiber, tuz, defne yaprağı gibi aroma verici baharatlar da kullanılmalıdır.
Marinasyon Yapımı
- Etleri geniş bir kaba alın; cam daha sağlıklı olacaktır.
- Marinasyonun sıvı malzeme ve asit unsurlarını dengeli miktarda karıştırın. (Yoğurt, süt, sıvı yağ, zeytinyağı, soğun suyu, sarımsak, limon, sirke, balzamik sirke, soya sosu, domates suyu, salça)
- Asit unsurlarını (sirke, limon suyu vb.) yoğun kullanmak etin yapısını bozar; et miktarına göre dengeli bir ölçüm yapmalısınız.
- Damak zevkinize uygun baharatları bu sosa ekleyip güzelce karıştırın.
- Balık eti için kekik, defne yaprağı, limon kabuğu; kırmızı etler için biberiye, kimyon, kırmızı biber, sarımsak uygun olabilir; elbette damak zevkinize göre karar verebilirsiniz.
- Etlerin üzerine hazırlanan marinasyon karışımını dökün ve etlere masaj yaparak bu sosu iyice yedirin.
- Etlerin üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında en az 2 saat veya 8 saat eğer imkan var ise 1 gün bekletin.
- Pişirme öncesi etleri dolaptan çıkardığınızda bir süre oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin.
Son yorumlar