Özbek Tatlısı Tarifi

Videolu Tarif

ÖZBEK TATLISI TARİF VİDEOSU

Kaç Kişilik?

20

Hazırlama Süresi

90 dakika

Kalori

———

Öğün

Çay Saati

Özbek Tatlısı Tarifi

Tarif: Sibel Yalçın

Özbek tatlısı tarifi, bir Özbek kanalında görüp çok ilgimi çeken bir şerbetli tatlı. Bayram öncesi tarifi yapıp Youtube kanalımda paylaştım. İsmine kendini baklava zanneden Özbek tatlısı tarifi dediğim bu lezzeti bloğumda da paylaşmak istedim.

İsminin sebebi. Yapım aşamaları baklavaya benzese de, hamuru baklava hamuru değil. O yüzden lezzet olarak bir hamur tatlısına benziyor. Ayrıca açılırken kullanılan mısır unu tarife farklı bir lezzet katıyor.  Şerbetli tatlı sevenler bu lezzeti çok seveceksiniz.

Sevgiyle kalın.

Özbek Tatlısı Tarifi – Şerbetli Tatlı

Tem 14, 2022 | Şerbetli Tatlılar | 0 yorum

tatlı tarifleri

Özbek Tatlısı  Malzemeleri

Hamuru için;

  •  5 adet yumurta
  • yarım su bardağı yoğurt
  • yarım su bardağı süt
  • yarım su bardağı erimiş tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • yarım çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • Un (baklava unu kullandım yaklaşık 6 su bardağı)

Açarken kullanmak için;

  • 1 tepeleme su bardağı mısır unu
  • yarım su bardağı mısır nişastası

Üzeri için;

  • 200 gr tereyağı (eritilip köpüğü temizlenmiş)
  • yarım su bardağı sıvı yağ

Not: Karışımı fırça ile sürerseniz eşit bir şekilde tatlı üzerine yaymış olursunuz.

Şerbeti için;

  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su

Hamuru açınca isterseniz içine ceviz veya fındık koyabilirsiniz.

Tarifte kullanılan su bardağı 250 ml.

Özbek tatlısı

ÖZBEK TATLISI YAPILIŞI

Adım 1: Önce şerbeti hazırlayın. Suyu ve şekeri tencereye alın. Orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Şeker eridikten 5 dakika sonra bir dilim limon suyunu koyun. Orta ateşte 15 dakika kaynatıp soğuması içine kenara alın.

Adım 2: Yumurta, yoğurt, süt, tereyağı koyup spatula ile karıştırın. Biraz un koyup üzerine kabartma tozu ve sirkeyi koyup karıştırın. Sonra elinizle yavaş yavaş un ekleyerek yoğurun. Kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak bir hamur olacak. Hamur toparlanınca tezgahta yoğurun.

Adım 3: Hamur istediğiniz kıvama gelince. Bir tepsiye un serpin. Dinlenen hamuru 20 eşit bezeye bölün. Bezeleri yuvarlayıp tepsiye dizin. Bir poşet içine geçirerek 1 saat dinlenmeye bırakın.

Adım 4: Mısır nişastası ve mısır ununu bir kase içinde iyice karıştırın. Dinlenen bezeden alıp altına ve üstüne bu karışımdan dökün. Önce merdane veya küçük bir oklava ile biraz açın. Daha sonra büyük oklava ile açmaya devam edin. Baklava yufkasından çok hafif daha kalın olabilir.

Adım 5: İyice açtıktan sonra hamurun bir kısmını oklava üzerine katlayın (videoyu izlemenizi tavsiye ederim). Tarifte yok ama ben tam orta kısmına blenderdan geçirmiş olduğum fındık koydum. Hamuru oklavaya ne sıkı ne gevşek olmayacak şekilde biraz sarın. Tam uç kısmı yine katlayın. Ve sarma işlemini tamamlayın. Oklavanın yanlarından hafifçe büzün. Hazırladığınız her hamuru yatay olarak beşe bölün.

Adım 6: Kestiğiniz hamuru yan yan tepsiye dizin. Tüm bezeleri bu şekilde tamamlayın. Ben 36 cm lik tepsi kullandım. İsterseniz iki adet orta boy tepsiye paylaştırabilirsiniz.

Adım 7: Tereyağı eritin. Orta ateşte on dakika pişirip ocaktan alın. Üzerindeki köpüklerin hepsini temizleyin. Varsa bir tülbentten geçirebilirsiniz. Sıvı yağı ilave edin. Bu karışını eşit bir şekilde fırça yardımıyla tatlı üzerine sürün.

Adım 8: Önceden ısıttığınız 160 derecelik fırında altı üstü eşit kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra bir kaç dakika bekleyin. Soğuk şerbeti üzerine eşit bir şekilde dökün. En az 4-5 saat tatlıyı dinlendirin. Daha sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu Tarifi Yapanlar

Tariflerimi deneyin instagram hesabınızdan #sibelyalcin etiketi ile paylaşın ve instagram dm den bana görsel yollayın. Size bu bölümde yer vereyim.
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed orci risus, tempus eget odio vel, interdum rutrum augue. Fusce suscipit vulputate ipsum id pulvinar. Nunc tristique sapien a mi sagittis facilisis. Vivamus vitae lobortis massa.”

Benzer Tarifler

Yoğurt Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır?

Yoğurt Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır?

Yoğurt Tatlısı Tarifi Videolu TarifYOĞURT TATLISI TARİF VİDEOSUKaç Kişilik? 12-14Hazırlama Süresi 60 dakikaKalori ——— Öğün Çay SaatiYoğurt Tatlısı Tarifi  Tarif: Sibel Yalçın Bugün yoğurt tatlısı sevenler için, Annemin tarif defterinden Yoğurt tatlısı tarifi paylaşmak...

Şekerpare Tarifi, Nasıl Yapılır?

Şekerpare Tarifi, Nasıl Yapılır?

Şekerpare Tarifi Videolu TarifŞEKERPARE TARİF VİDEOSUKaç Kişilik? 20Hazırlama Süresi 60 dakikaKalori ——— Öğün Çay SaatiŞekerpare Tarifi  Tarif: Sibel Yalçın Şekerpare Tarifi, Türk mutfağının en sevilen şerbetli tatlılarından bir tanesi. Hamuru ve şerbeti ile tam...

Soğuk Baklava Tarifi

Soğuk Baklava Tarifi

Soğuk Baklava (Videolu Tarif)Son günlerin fenamon tatlı tarifi Soğuk Baklava tarifi...Kaç Kişilik? 14 Hazırlama Süresi 60 dakikaKalori ———Öğün Çay Saati Soğuk Baklava Tarifi  Tarif: Sibel Yalçın Son günlerin çok sevilen lezzeti soğuk baklava tarifi. Hazır baklavalık...

Pin It on Pinterest

Share This