Kayseri Yağlaması (Şebit)

(Videolu Tarif)

Kayseri mutfağının nefis lezzetlerinden bir tanesi…

Kaç Kişilik?

12

Hazırlama Süresi

60 dakika

Kalori

———

Öğün

Yemek Saati

Kayseri Yağlaması Tarifi

Tarif: Sibel Yalçın

Kayseri mutfağının en lezzetli tariflerinden bir tanesi yağlama, diğer adıyla şebit.

Daha önce Kayseri Radisson Blue Otel davetiyle gittiğim Kayseri gezimden burada sizlere bahsetmiştim.

Şefimiz Emre Öztop ile otel mutfağında bu lezzetin yapılışını öğrenip, ardından keyifle yemiştik. O günden beri bir tülü yapmaya fırsat bulamadığım, bu nefis lezzeti nihayet yaptım. Çok beğendiğim için sizlerle de paylaşmak istedim.

Sevgiyle kalın…

Kayseri Yağlaması (Şebit) Tarifi

Oca 21, 2021 | Yemekler | 0 yorum

İçindekiler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım paket yaş maya
  • un yaklaşık 4,5-5 su bardağı (kulak memesi kıvamına gelene kadar un ilave ediyoruz) 

İç Malzemesi;

  • 600 gr kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet büyük kırmızı biber
  • 2-3 adet çarliston biber
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 dolu yemek kaşığı biber salçası
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 7 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2-2,5 su bardağı su
  • yanında servis etmek için sarımsaklı yoğurt

TARİF VİDEOSU

Adım Adım Tarif

Adım 1: Hamuru hazırlayacağınız kaseye üç bardak un koyup, ortasını açın. Mayayı ortasına koyup üzerine şekeri koyun. Tuzu mayaya değmeyecek şekilde unun köşesine koyun. Mayaya tuz değerse mayanın aktive olmasına engel olacak o yüzden mayaya değmemesine dikkat edin. Ilık olan suyu maya üzerine koyup yaklaşık olarak 10-15 dakika bekleyin. 

Adım 2: Süre sonunda mayanın aktive olduğunu göreceksiniz. Ilık sütü ekleyin, önce ortadaki malzemeyi elinizle karıştırıp yavaş yavaş kenardan un alarak hamuru yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamına gelene kadar un ilave edin. Hamurun çok iyi yoğurulmuş olması gerekiyor. Hamuru tezgaha alıp birazda tezgahta yoğurduktan sonra üzerini kapatıp mayalanması için kenara alın.

Adım 3: Soğanı küp küp küçük doğrayın. Biberlerin çekirdek kısımlarını çıkarıp dörde bölün ve ince ince doğrayın. Yağı tencereye alın ısınınca önce soğanı ekleyin, soğan kavrulduktan sonra da biberleri ekleyerek hepsini kavurun. Soğan kavrulurken başka bir tava içinde kıymayı kavurun.

Adım 4: Soğan ve biberler kavrulduktan sonra, salçaları ilave edip salçayı da kavurun. Baharatları, tuzu, kavrulan kıymayı ekleyip karıştırın. En son suyu ilave edin ve bir taşım kaynatıp kenara alın. Kıymalı harcı hazırlarken hamurda mayalanmış olacak.

Adım 5: Hamuru alın tezgahta tekrar yoğurup 15 bezeye bölün. Hazırlamış olduğunuz her bezeyi kurumaması için mutlaka bir bez altına alın. Bezeler hazır olunca ilk yapmış olduğunuz bezeden başlayarak, bezenin altına ve üstüne hafif un serperek tatlı tabağı büyüklüğünde açın.

Adım 6: İyice üzerinde un kalmasın diye silkeleyerek ısıtmış olduğunuz yapışmaz tava içinde çevire çevire pişirin. Üzerindeki unları iyice silkelemezseniz un tavada yanacak devamlı tavayı silmeniz gerekecek. Pişirdiğiniz ekmekleri bir sofra bezi arasına alarak sıcak tutun.

Adım 7: Ekmekler pişince artık servis için hazırlayabiliriz. Bunu öncesinde soğumuş olan kıymalı harcı ısıtın üzerine tereyağını koyup karıştırın. Bu esnada suyunu kontrol edin suyu azsa biraz sıcak su ekleyip kaynatın. Servisten önce mutlaka oda sıcaklığında sarımsaklı yoğurt hazırlayın. Servis esnasında yoğurtla servis edin.

Adım 8: Beş kat beş kat hazırlayacağınız. Servis tabağına birinci ekmeği koyun kıymalı harçtan üzerine yayın, tekrar ekmek, tekrar iç harç olarak beş ekmek kat kat koyun en üste kıymalı harçtan koyun. Kolay yenilebilmesi için dörde bölün. Tüm ekmekleri bu şekilde hazırladıktan sonra yanında yoğurt ile birlikte servis edin. Afiyet olsun…

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bu Tarifi Yapanlar

Tariflerimi deneyin instagram hesabınızdan #sibelyalcin etiketi ile paylaşın ve instagram dm den bana görsel yollayın. Size bu bölümde yer vereyim.
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed orci risus, tempus eget odio vel, interdum rutrum augue. Fusce suscipit vulputate ipsum id pulvinar. Nunc tristique sapien a mi sagittis facilisis. Vivamus vitae lobortis massa.”

Benzer Tarifler

Fellah Köftesi Tarifi

Fellah Köftesi Tarifi

Fellah Köftesi Videolu Tarif Bulgur sevenlerin çok beğeneceği bir lezzet Fellah köftesi... Kaç Kişilik? 4-6 Hazırlama Süresi 60 dakikaKalori ——— Öğün Akşam Yemeği Kurabiye Kek Tarifi   Tarif: Sibel Yalçın Adana, Antakya ve Hatay yörelerimizin meşhur köftesi olan...

Tavuklu Patates Kroket

Tavuklu Patates Kroket

Tavuklu Patates Kroket Tarifi  (videolu anlatımıyla)Patates krokete farklı bir dokunuş...Kaç Kişilik? 10Hazırlama Süresi 60 dakikaKalori ———Öğün Akşam YemeğiTavuklu Patates Kroket Tarifi  Tarif: Sibel Yalçın Patates kroket genellikle tavuk ve et yemeklerinin yanında...

Balık Kokoreç

Balık Kokoreç

Balık Kokoreç Videolu Tarif Balıkla yapacağınız kokoreç ile herkes balık yiyecek... Kaç Kişilik? 4 Hazırlama Süresi 30 dakika Kalori ———Öğün Yemek Saati Balık Kokoreç Tarifi   Tarif: Sibel Yalçın Balık sevemeyenler için nefis bir tarif balık kokoreç. Özellikle...

0/5 (0 Reviews)

Pin It on Pinterest

Share This