Sütle İlgili Merak Ettiklerinizi Araştırdım

Geçtiğimiz günlerde yemeklerimde ve tatlılarımda vazgeçilmez malzemem olan “süt” hakkında ne kadar bilgiye sahibim diye düşündüm ve ufak bir araştırma yaptım.  Süt kullanımım aslında yaptığım tatlıların tarifine göre bazen yağlı bazense yarım yağlı olarak değişiklik gösteriyordu. Peki,  yağlı, yarım yağlı, yağsız süt arasındaki fark nedir?  Neye göre ayrım yapıp sütü malzeme listeme katıyorum?

İlk olarak sütler neye göre sınıflandırılıyor dilerseniz ona bakalım…

Yağlı süt nedir?

Bu gruptaki sütler benim poğaça, kek, börek gibi tariflerimde en sık kullandığım sütler diyebilirim. Neden? Derseniz sütün içindeki yağın yemeklerime çok büyük bir lezzet kattığını (özellikle soslarda) düşünüyorum.  Yağlı süt ismi gibi yağdan arıtılmamış olup enerji miktarı da korunmuş süttür. Yağlı süt %3 ila %3,4 oranında yağ içermektedir. Süt yağı önemli bir enerji kaynağıdır. Aynı zamanda laktozun en iyi şekilde kullanımını ve vücut için gerekli olan A, D, E, K vitaminlerinin taşınmasını sağlamaktadır.

Light/Yarım Yağlı Süt Nedir?

Kutu sütlerdeki “light” ibaresi, sütün içindeki enerji değerinin diğer süt ürünlerine göre az olduğunu göstermek için kullanılıyor. Yani sütün yağının azaltılması hiçbir şekilde sütün besin değerini azaltmıyor; sadece verdiği enerjinin azalmasına neden oluyor. Eğer diyet yapıyorsanız tercih etmeniz gereken kutu süt, light süt olabilir.

Yağsız / Ekstra Light Sütler: 

 Bu sütler sıfır yağ oranına sahip sütlerdir. Normal sütten daha az kaloriye sahip olduklarından yine diyet yapanların ve kalp-damar hastalarının tercih ettiği süt türüdür diyebilirim.

Light süt zararlı mı?

Light Süt,sadece enerji oranın diğer sütlere göre daha düşük olduğunu belirtmek için kullanılmış olup , light sütlerin hiç bir zararı yoktur. Diyet yaparken light sütle gönül rahatlığıyla sağlıklı, light tatlı ya da atıştırmalıklar yapabilirsiniz.

Hepimizin bildiği bir şey var o da sütün çok iyi kalsiyum kaynağı olması. Peki, bu doğru mu? 

Bunu okuyan anneler özellikle bu maddeye önem verin J

Süt kalsiyum emilimi açısından en zengin gıdalardan biridir. Araştırmalarıma göre bir bardak sütte (200ml) yaklaşık 200 – 220 mg kalsiyum varmış. Aynı zamanda kemik ve diş sağlığı açısından sütte bulunan kalsiyum – fosfor oranı ideal aralık sınırındaymış.  Dolayısıyla patolojik bir bozukluk olmadığı müddetçe kişinin günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında ve kişinin beslenmesinde süt, en ucuz, en önemli ve en yararlı kalsiyum kaynağını oluşturmaktadır.

Kalsiyum ihtiyacımı yeşil sebzeler ile karşılayabilir miyim?

Merak edilen sorulardan biri de “Süt yerine kalsiyumu yeşillikler ile tamamlayabilir miyim?” sorusuydu. Şöyle ki; marul, dereotu, roka gibi yeşil yapraklı sebzelerde, pekmezde, kuru fasulyede de kalsiyum olduğu doğrudur. Ancak bir yetişkinin günlük kalsiyum ihtiyacının 800 mg olduğunu düşünürsek bunun tamamının marul, roka ya da dereotu yiyerek karşılanması pek mümkün görünmüyor.

Süt zayıflamaya yardımcı olur mu?

Kilo vermek isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri diyet ve süt ilişkisi sanırım. Araştırmalarıma göre süt içerdiği kalsiyum ile ve protein ile kilo vermenize yardımcı oluyor.  Kalsiyum ve protein gün boyu bizim tok olmamızı sağladığı gibi aynı zaman da özel yağ molekülleri sayesinde ağırlık kaybına neden oluyor. 

Kısacası hayatımızdan yemeklerimizden eksik etmemiz gereken kalsiyum ve protein kaynağımız olan sütün hem yağlı hem yağsız ve Light olarak vücudumuza faydaları saymakla bitmez. Umarım sütle ilgili araştırdığım ve blogumda paylaştığım bu bilgiler sizin için yararlı olmuştur.

Son olarak; sütü tercih ederken güvenli yollarla size ulaştığını bildiğiniz kutu sütleri içiniz. Rahat bir şekilde hem kendiniz içebilirsiniz hem de çocuğunuza içirebilirsiniz.

Umuyorum bu bilgiler sizler için faydalı olacaktır.

Sevgiyle kalın…

Benzer Yazılar