İftar Saatinde İdeal Bir Başlangıç: Ramazan Çorba Önerileri
Ramazan ayı yaklaştıkça iftar için en önemli düşüncelerden birisi çorba tarifi bulmak diye düşünüyoruz. Çünkü çorba uzun süre açlıktan sonra hem mideyi rahatlatır hem de diğer yemeklerden çok fazla yiyerek rahatsızlık yaşama riskini bir nebze ortadan kaldırır. Ayrıca çorba ile gün içerisinde alamadığınız sıvı seviyesini de biraz olsun telafi edebilirsiniz.
Sizi Eski Zamanlara Götürecek Çorba Tarifleri
Bu yazımızda klasik çorbalardan uzaklaşarak biraz eski zamanlardan çorba tarifleri vermek istedik. Bunun için Osmanlı mutfağını seçtik. Osmanlı mutfağından ramazana özel çorba tarifleri yazımızda isimleri görünce şaşırmayın, aslında çoğunu zaten denemiş olabilirsiniz. Yeni deneyecek olanlara da şimdiden afiyet olsun.
- Harem Usulü Patlıcanlı Çorba
Malzemeler
- Yarım su bardağı un
- 40 gram çiğ krema
- 1 çorba kaşığı mısır özü yağı
- 2 adet patlıcan
- 1 adet tavuk göğsü
- 1 adet havuç
- 10 adet çalı fasulye
- Tuz
Yapılışı
- Tavuk göğsü tuzlu suda haşlanır. Haşlandıktan sonra haşlama suyu bir kenara alınarak tavuklar didiklenir.
- Bu sırada patlıcanlar da közlenir ve ince ince kıyılır.
- Bir tencereye yağ ve un koyulur. Unun kokusu gidene kadar kavrulur.
- Kavrulan una tavuk suyu ilave edilir.
- Kaynayan tavuk suyu süzülerek başka bir tencereye alınır ve içerisine közlenmiş patlıcanlar eklenir.
- Havuç ve fasulyeler ince ince doğranarak haşlanır, çorbaya ilave edilir.
- Didilmiş tavuk göğsü de çorbaya ilave edilir.
- En son çorbaya krema eklenir ve birkaç dakika kadar karıştırarak kaynatılır.
- Erişteli Mercimek Çorbası (6 kişilik)
Malzemeler
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı erişte
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 8 su bardağı et suyu (bulyon da kullanılabilir)
- Tuz, pul biber, nane, karabiber (istenen miktarlarda)
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı
- Yeşil mercimekler 15-20 dakikadan fazla olmayacak şekilde haşlanarak suyu süzülür.
- Bir tencereye sıvı yağ koyulur ve doğranan soğanlar pembeleşene kadar bu yağda kavrulur.
- Sonrasında salça eklenir, biraz kavurduktan sonra et suyu ilave edilir ve kaynatılır.
- Kaynayan suya mercimek ve erişte eklenir.
- Tuz ve baharatlar istenen miktarda eklenir, erişte yumuşayana kadar kaynatılır.
- Çeşmi Nigar Çorbası (6 kişilik)
Malzemeler
- Çorbası için: 1 büyük soğan, 1 çay bardağı sıvı yağ, 4 yemek kaşığı un, 1 su bardağı kırmızı mercimek, 2 litre su (10 su bardağı), tuz
- Terbiyesi için: 1 adet limonun suyu, 1 su bardağı süt, 2 yumurtanın sarısı
- Sosu için: Tereyağı, nane, pul biber
Yapılışı
- Soğan doğranır ve pembeleşinceye kadar sıvı yağda kavrulur.
- Sonrasında un eklenir ve kokusu gidene kadar kavrulur.
- Mercimekler yıkanır ve 2 litre su ile soğan ve unun içerisine eklenir. Mercimekler pişene kadar kaynatılır.
- Bu sırada terbiyesi için süt, limon suyu ve yumurta sarısı iyice karıştırılır.
- Mercimekler piştikten sonra ocaktan alınır, blenderdan geçirilir. Blenderdan geçirirken terbiyesi de yavaş yavaş ilave edilir.
- Blenderdan geçirilen çorba tekrar ocağa alınır ve tuzu eklenir. Birkaç dakika daha terbiye ile bütünleşmesi sağlanır.
- Sosu servis sırasında üzerine eklenir.
Çorbalarınızı Nasıl Daha Lezzetli Hale Getirebilirsiniz?
Çorba yapmak kısmen diğer yemeklere göre daha kolay gibi görünse de tadını, tuzunu ayarlamak da bir o kadar zordur. Özellikle yoğun kıvamlı çorbalar yaparken iyi bir tencere kullanmanız gerekir. Yoksa her ne kadar içerisinde su olsa bile çorbanızın dibi tutabilir.
Birçok aşamadan geçecek çorbalar için ekstra farklı boyutlarda tencere ihtiyacınız olacaktır. Bu sebeple tencere seçimi sırasında Karaca granit tencere seti size büyük avantajlar sağlar. Çeşitli ebatlarda kullanım kolaylığı sunan tencere setleri ile bir yandan çorbanızın içini hazırlarken, bir yandan sosunu ya da terbiyesini hazırlayabilirsiniz.
Benzer Yazılar
Konya’da Ayçiçeği Hasat Zamanı
Türkiye’nin en sevilen ayçiçek yağı Yudum ile Tohum Derneği’nin geçen yıl başlattığı Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi ikinci yılında Konya’da
Delice Zeytin Ağaçları Ekonomiye Kazandırılıyor
Savola Gıda bünyesinde bulunan Yudum Egemden zeytinyağı markası ile Tohum Eğitim ve Doğa Derneği sosyal sorumluluk projesi kapsamında yabani Delice Zeytinleri
Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali
Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, UNESCO’nun 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep, dünyanın en önemli...