Eşraf Osmanlı ve Türk Mutfağı Lokantası

Florya’da bir Lezzet-i Müessese ye gittik:) Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi Pekün köyünde dünyaya gelen Mustafa Özer, 1930’lu yılların başında, daha çocuk yaşlardayken İstanbul’a gider. Bazı lokantalarda çalışıp ustalaştıktan sonra 1942 yılında Osmanlı-Türk mutfağının tartışılmaz lezzeti EŞRAF LOKANTASI’nda aşçıbaşı olur. Kuzine fırınların üzerinde odun ateşiyle desteklenerek (Maşinga) pişirdiği Osmanlı-Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerini İstanbul’lulara sunar. O dönemin ünlü isimleri de EŞRAF LOKANTASI’nda aşçıbaşı Mustafa Özer’in lezzet müdavimleri olmuştur.Askerlik görevini yerine getirdikten sonra tekrar İstanbul’a gelen ve Eşraf Lokantası’nın kapandığı öğrenen Mustafa Bey bu seferde Gülcemal Lokantasında çalışmaya başlar. 1968 yılında akrabalarının yoğun olduğu Trabzon iline gider. Burada Yeraltı Lokantası’nı daha sonrada Piknik Lokantası’nı hayata geçirir. Karadeniz mutfağının geçerli olduğu Trabzon’da, Osmanlı-Türk mutfağını sevdirir. Bu lokantada Trabzon Valisi, Mehmet Ali Yılmaz, Sadri Şener, Ali Osman Ulusoy gibi bir çok tanınmış isim lezzet müdavimlerinin arasına katılır. 1993 yılında Hak’kın rahmetine kavuşur. Oğlu Ahmet Özer babasının yanında Osmanlı-Türk mutfağının tüm inceliklerini öğrenmiş ve ustalaşmıştır. Baba mesleğini, lezzetinden hiç bir şey kaybettirmeden devam ettirir. Trabzon’da ki ünlü lezzet aşçısının müdavimlerinden olan Metin Uçar bu mükemmel lezzetleri herkese tattırmak ve Osmanlı-Türk mutfağının gerçek lezzetlerinin kaybolmasını önlemek için aşçıbaşı Ahmet Özer’i İstanbul’a davet eder. Ahmet Özer teklifi kabul eder ve Eşraf’ta yemeklerini ve mutfağını hazır eder.

Ayrıca birinci şefimiz Ahmet Bey’in yanında, ikinci şefimiz ise Türkiyenin ilk mutfak müzesini barındıran Gaziantep’in, Şahinbey ilçesinden BİLİZ ailesinin yemek sektöründeki 100 yıllık geçmişi “Ekmekçi Ahmet” lakaplı Ahmet Biliz ile başlar. 1956 yılından itibaren İstanbul’un belli başlı yerlerinde esnaf lokantaları açarak lezzetlerini sunar. 2. şefimiz Torun Yılmaz Biliz ise aile işletmelerinin her kademesinde çalışan, dede ve baba mesleğini çağın gelişimine uygun olarak eğitimlerle tamamlayıp, Türk ve Dünya mutfakları konusundaki bilgisi ile pekiştirmiş ve cafe – restaurant “Master Chef” olarak sektörde hizmete devam etmiştir. Yılmaz Biliz; bilgi, birikim ve becerileriyle Eşraf Lokantası’nda Osmanlı ve Türk Mutfağı lezzetleriyle konuklarımızı ağırlamaktan şeref duyacaktır. Şimdi kimliği yenilenmiş ama lezzeti aynı Eşraf Lokantası‘nda, kuzine fırınlarda odun ateşiyle destekli, Osmanlı-Türk mutfağının doyumsuz lezzetlerini diğer aşçılarada aktarıyor. Bu Lezzet-i Müessese nesilden nesile aktarılarak gelen lezzetleri sizlerin beğenisine sunuyor. Osmanlı ve Türk mutfağının zenginliği, 3 kıtaya yayılan bir devletin bu topraklardaki ve denizlerdeki her türlü besin maddesinden faydalanmasından ve değişik insan topluluklarının beslediği bir kültür mozaiğinden ibaret olmasından ileri gelir. Osmanlı ve Türk mutfağında beslenmeyle, sağlık arasında yakın bir ilişki vardır. Bu anlayış, Osmanlı’ların da kullandığı geleneksel İslam tıbbından kaynaklanmaktadır. İnsan vücudun da denge lazımdır. Bu dengenin bozulması hastalığa yol açar. Bu dengeyi sağlayanların başında da yiyecek ve içecek gelir. Bu yüzden yıl boyunca beslenme rejimine ihtiyaç vardır. Bu denge her mevsimde değişiklik göstermektedir. esraf-tatli İlkbaharda ve sonbaharda kan yapacak, yazın safrayı, kışın solunum yollarını ve yine sonbaharda sevdayı azaltacak besinler tercih edilmelidir. İşte Osmanlı ve Türk mutfağının özelliğide bu dengeleri koruyacak yiyecek ve içeceklerle hem lezzetli hem de sağlıklı yemekler sunmasıdır. Toplumları teşkil eden çeşitli sosyal tabakalar vardır. Bunların başında ise “kentli” ve “taşralı” ikilisi yer alır. Türkiye topraklarında yaşanan coğrafi ve etnik çeşitlilik yemek kültüründe de damak tadında da zenginleştirmeyi beraberinde getirmiştir. İnancı, kavmi özelliklerin yemek kültürüne katkısının yanı sıra, Türk mutfağındaki sunuş biçimleri, kullanılan etnografik malzemeler, ritüeller Türk mutfağını şekillendiren, çeşitlendiren öğelerdir. Osmanlı ve Türk mutfağı, dünyanın bu bakımdan sayılı mutfakları arasında yer alır. Eşraf Lokantası’da bu muhteşem ve sağlıklı yemek mozaiğini sizlere sunmanın mutluluğunu yaşıyor. Evet bende bu mekanda olmanı ve bu güzel lezzetleri tatmanın mutluluğunu yaşadım. Özellikle gittiğiniz zaman yemenizi tavsiye edeceğim lezzetler Döner, Komposto, İç pilav, Kadayıf tatlısı bu lezzetler benim içlerinde en çok beğendiklerim oldu. Tüm Eşraf Lokantası Ailesine bu lezzet dolu gün için teşekkür ederim…

Benzer Yazılar

Burgazada Çardak Balık Restaurant

Burgazada Çardak Balık Restaurant

Burgazada Çardak Balık Restaurant Türkiye de balık yemek yalnızca hafta sonları ve akşam yemeğin de yenilir gibi bir alışkanlık olsa da biz Burgazada Çardak Balıkçısı Bostancı şubesinde öğle yemeği için Oya Emerk ve Gülhan Kara ile buluştuk. Sıcak samimi bir ortamda...

Zeferan Restaurant

Zeferan Restaurant

Zeferan Restaurant 7 Şubat 2017 tarihinde kapılarını açan Zeferan Restaurant, Ajwa Hotel Sultanahmet in sekizinci katında, Tarihi Yarımada’yı ve Prens Adaları’nın tamamını Yeşilköy sahiline kadar gören muhteşem deniz manzarası ile haftanın yedi günü 07.00 ile 24.00...

Seraf Restaurant

Seraf Restaurant

Seraf Restaurant Geçtiğimiz günlerde Seraf Restaurant Genel Müdür'ü Sinem Özler Kırancgeçen ile hem Seraf Restaurant hakkında sohbet ederek hem Anadolu mutfağından hemde Osmanlı mutfağından hazırlanmış olan lezzetleri tadarak harika bir gün geçirdik. Mekan Mahmut Bey...

0/5 (0 Reviews)

Pin It on Pinterest

Share This