Çay ve Kahve Aşkı
Geçtiğimiz günlerde Sevgili Hilal Dokuyucu’dan şöyle bir davet aldım.
Cup Third Wave Ccoffee Shop da düzenleyeceğimiz, Asia chai art aracılığı ile Uzak Doğunun en egzotik ve şifalı çaylarını tadacağımız, ayrıca bol sohbet eşliğinde ,en kaliteli kahve çekirdeklerinden yapılmış nefis kahveler deneyimleyeceğimiz bir etkinliğe davet etmek istiyorum.
İyi ki böyle bir davet gelmiş, iyi ki bende katılmışım. Utanarak söylüyorum ki çay ve kahve yapımının su ısıtıcıda su ısıtıp üzerine dökmek olmadığını gördüm. Çay ve kahve yapımı sabır ve incelik istiyor. Suyun sıcaklığından tutunda kullandığınız ürünün kalitesi, kullandığınız su, kaç dakikada demlenmesi gerektiği gibi daha bir çok incelik istiyor. Her çayın, her kahvenin kendine göre bir özelliği ve hazırlanma yöntemi var. Bu işi ciddi bir emek vermek istiyorsanız. Asia chai art mağazalarını ziyaret edip orada bu konularda bilgi alabilirsiniz.
Ben o gün tadımını gerçekleştirdiğimiz çaylar ve özellikleri ile ilgili bilgiler vermek istiyorum…
White Silver Needle: Yılda bir kez hasat edilen bu çay, dünyadaki en yaygın çay çeşididir. Şekli beyaz gümüş bir iğneyi andırır. Tomurcuk halde iken toplanıp, buhar ile soldurulur. Kafein oranı çok düşüktür. Çin’in Fujian eyaletinde yaklaşık 1000 yıldır üretilir. Çinliler tarafından “ömrü uzatan çay” olarak da adlandırılır.
Jasmin Dragon Pearl: Yaseminli yeşil çay çok popüler olduğu için birçok bölgede üretilir. Hatta Türkiye’de de üretilir ama genel olarak karşılaştığımız örneklerde yasemin çiçeği ve yeşil çay karıştırılarak hazırlanır. Jasmine Dragon Pearl, çıkış noktası Çin’in Fujian bölgesidir ve ortalama 800 yıldır üretilir. Diğer yaseminli yeşil çaylardan farkı ise zahmetli bir üretim sürecinin olmasıdır. Çayın en üstündeki 2,5 yaprak tek tek el ile toplanır ve soldurulduktan sonra taze yasemin çiçekleri ile harmanlanır. Çayın çevresindeki koku ve nemi üzerine çekmesinden dolayı deyim yerindeyse yasemin çiçeğinin balını emer. Daha sonra çiçek yaprakları ayıklanır ve çay yaprakları kıvrılarak inci tanesi haline getirilir. Bilinen en iyi Yaseminli yeşil çaydır. Yeşil çayın bütün etkilerine sahip olsa da hazım ettirici ve rahatlatıcı etkisi daha baskındır. Sizi hem fizyolojik hem de psikolojik olarak rahatlatır.
Tie Guan Yin: Yeşil ve siyah çaylar arasında kalan oolong çaylarındandır. Oolong çaylarının özelliği ise hem biraz okside edilmesi hem de yüksek dağlarda yetiştirilmesidir. Yüksek dağlardaki yabani çay ağaçlarından elde edilir. Hafif okside olduğu için daha dolgun bir lezzeti vardır. Bu çayın kalitesi için çok eski bir tabir olan Monkey Picked (Maymun Topladı) kullanılır. Eskiden Budist rahipler yabani çay ağaçlarının en uç dallarındaki taze yaprakları toplamaları için maymunları eğitirlermiş. Yeşil çay özelliklerini taşır ama enerji verme özelliği daha baskındır. Tie Guan Yin Çince Merhametin Demir Tanrıçası demektir.
Pu’er: İsmini ilk hasat edildiği yerden alan bu çay, Değişik işleme tekniği ile öne çıkan çaylardandır. Buhar ile soldurulduktan sonra kalıplar halinde basılarak 3 yıl mikrobiyal fermente edilir. Şarap gibi işlem gören bu çayın yıllandıkça kıymeti artar. Çin’de bir yatırım aracıdır. (Bizim Puer’imiz 23 yıllıktır.) Yağ yakma özelliği en baskın çaydır. Demlendiğinde rengi koyu olduğu için Dark Tea olarak da adlandırılır.
Genmaicha: Japonya’nın geleneksel çaylarından Sencha’nın patlamış mısır ve kavrulmuş esmer pirinç ile karışımının benzersiz lezzeti.
Rooibos (Aspalathus linearis) Bourbon vanilla: Güney Afrika’nın Cape Town bölgesinde yetişen Rooibos bitkisine Bourbon fıçısından elde edilen cipsler ile vanilya tadı kazandırılır. Kafein içermez. Demir, bakır, magnezyum, potasyum, vitamin c gibi 200 kadar etken madde içerir ve herhangi bir yan etkisi saptanmamıştır. Uluslararası Pediatri Kurumu tarafından “Hamile Çayı” olarak da adlandırılır. Anti alerjik, anti oksidan özelliklerinin yanı sıra doğal bir antibiyotiktir.
Tabi yine de kullandığınız çaylarla ilgili bir uzmandan yani doktorunuzdan bilgi almanız gerekir. Başkasına iyi gelen bir çay size iyi gelmeyebilir o yüzden bitki çayı bile olsa mutlaka sizin için doğru olup olmadığını lütfen danışın.
Birde bizlere bu güzel günün hatırası olarak video göndermişler arzu ederseniz videoyu izleyerek bu keyifli güne ortak olabilirsiniz. Sevgili Hilal Dokuyucu, Cup Third Wave Ccoffee Shop sahibi Mert Solay Asia Chai Art sahibi Halil beye ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Benzer Yazılar
Konya’da Ayçiçeği Hasat Zamanı
Türkiye’nin en sevilen ayçiçek yağı Yudum ile Tohum Derneği’nin geçen yıl başlattığı Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi ikinci yılında Konya’da
Delice Zeytin Ağaçları Ekonomiye Kazandırılıyor
Savola Gıda bünyesinde bulunan Yudum Egemden zeytinyağı markası ile Tohum Eğitim ve Doğa Derneği sosyal sorumluluk projesi kapsamında yabani Delice Zeytinleri
Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali
Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, UNESCO’nun 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep, dünyanın en önemli...