Barbaros Köyü Oyuk Festivali
Gülümseyin Barbaros’tasınız.
Evet şirin mi şirin bir köy ve o köyün harika insanlarının gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk Tematik Festivali Oyuk (Korkuluk) Festivali.
3-4-5 Haziranda benimde düzenlenen yemek yarışmalarında, jüri üyesi olarak katıldığım Barbaros Köyü Oyuk Festivali.
102 yıllık Barbaros köyü halkının tarımsal, kültürel ve geleneksel değerlerini canlandırmayı hedefleyerek düzenledikleri Barbaros Oyuk Festivali. Oyuk’un kelime anlamının, bir şeyin yapılmasını önlemek için yıldırma gösterisi, yani bostan korkuluğu olduğunu, ama bir diğer anlamının ise sevinç ve mutluluk olduğunu öğrendim.
Oyuk Festivali Komite Başkanı Demet Küçükkayalar ise, bu noktadan hareketle Barbaros’lu köylülerle “Gülümseyin Barbaros’tasınız” sloganıyla yola çıkıp, Festival hazırlığı ve takibi için tamamı köylülerden oluşan bir komite oluşturmuşlar.Festival için köye ulaştığınızda sizi girişten itibaren birbirinden farklı yaklaşık 300 adet korkuluk bekliyor.
Köye girdikten sonra bazı evlerin kapılarında Çat kapı Evi tabelası görmektesiniz. Siz istediğiniz Çat kapı evinin kapısını çalıp o gün o evde hangi yöresel lezzet pişti ise onu yiyor daha sonrada hesabı ödüyorsunuz.
Festivalde yapılan ilgi çekici etkinlikler ve düzenlenen yarışmalarla kaybolan değerler üzerinde farkındalık yaratmak, üretimi artırmak ve Barbaros’u markalaştırmak amaçlanmakta.
Barbaros Oyuk Festivali’nde Barbaroslu Oyuklar ve Konuk Oyuklar kategorilerinde oyuk yarışması düzenlendi.
Barbaros köyünün en eski, en temel geleneklerinden olan çeyiz sandıkları festivalde sergilendi.
Barbaros’ta yaşayan bonsai sanatçısı Ali Karcı’nın bin bir emekle yetiştirdiği ağaçlar festival süresince ziyaretciler için yerlerini aldı.
Köy dinginliğine saygı çerçevesinde, ses düzeni (hoparlör, mikrofon ve herhangi bir elektronik alet) kullanılmadan köy sokaklarında, meydanlarda, kapı önlerinde ve avlularda mini konser verildi.
Festivalde kırk yama atölyesi, nişan tepsisi töreni, kına yakma, kına yıkama gibi gelenekleri yaşatan etkinlikler de vardı.
Barbaros’un en güzel bahçe ve avlusunun seçileceği Bahçe ve Avlu Yarışması ve Yöresel Tatlar Yemek Yarışması düzenlendi.
Kısacası Barbaros Halkı dolu dolu bir festival programı hazırlamıştı. Bizlerde Yemek yarışmasında jüri olarak yer almaktan büyük mutluluk ve gurur duyduk, inşallah önümüzdeki yıllarda da görüşmek dileği ile emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimle…
Tabi yarışmada derece alanları da sizlerle paylaşmak isterim.
Barbaros Oyuk Festivali 3 Haziran Yerel Yemekler Yarışmasında kazananlar:
1. Arzu Caner – Keçi Peynirli Patlıcan – Ödül: Tristar’dan blender seti, Mehtap 3’lü tencere tava seti
2. Muhterem Ersan – El Bastı – Ödül: Tristar’dan el blenlendırı, Mehtap 3 lü tencere seti
3. Ceylan Caner – Karnıyarık – Ödül: Tristar Su ısıstıcı, Mehtap 3 lü tencere seti
Mansiyon: Saliha Hep Sakaryalı- Enginar yemeği – Mehtap tencere
Barbaros Oyuk Festivali 4 Haziran Yerel Hamurişleri Yarışmasında kazananlar:
1. Sevgi Ersan – Ükmek Çalkaması – Ödül: Princes blender seti – Mehtap 3 lü tencere tava seti
2. İclal Demiral – Ispanak Balığı – Ödül: Princes el blenderi – Mehtap 3 lü tencere tava seti
3. Seçil Akay – Körmen Köftesi – Princes el blenderi – Mehtap 3 lü tencere tava seti
Mansiyon: Gülsüm Ersan – Ayak Lokumu – Mehtap tencere
Yarışma jürisi:
Moderatör ve Komite üyesi: GÜLHAN KARA
Gazeteci yazar NEDİM ATİLLA
Yemek Yazarı AYŞE TÜTER
Yemek Blog Yazarı OYA EMERK
Yemek Blog Yazarı SELMA MOLLAOĞLU
Yemek Blog Yazarı SİBEL YALÇIN
Yemek Blog Yazarı FATMA DAMYAN
Benzer Yazılar
Konya’da Ayçiçeği Hasat Zamanı
Türkiye’nin en sevilen ayçiçek yağı Yudum ile Tohum Derneği’nin geçen yıl başlattığı Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi ikinci yılında Konya’da
Delice Zeytin Ağaçları Ekonomiye Kazandırılıyor
Savola Gıda bünyesinde bulunan Yudum Egemden zeytinyağı markası ile Tohum Eğitim ve Doğa Derneği sosyal sorumluluk projesi kapsamında yabani Delice Zeytinleri
Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali
Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, UNESCO’nun 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep, dünyanın en önemli...