Tam Kıvamında Aşure Tarifi

Nasıl Yapılır?

Rabbim hepimizin evinde pişirdiği aşurelerin bereketini kabul etsin.

Kaç Kişilik?

28-30

Hazırlama Süresi

120 dakika

Kalori

274

Öğün

Çay Saati

Tam Kıvamında Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?

Tarif: Sibel Yalçın

Her yıl aşure ayı gelip de aşure yaptığımda, neden bu güzel lezzeti başka zaman yapmıyorum? diye kendi kendime soruyorum. Bana yapımı da zor gelmiyor ama nedense güllacı yalnızca ramazan ayında yapmam gibi aşureyi de aşure ayı dışında hiç yapmıyorum:)

Misafirlerimi fırsat bilip daha fazla kişi tatsın diye onların geldiği gün pişirdiğim aşure tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Hepinize hayırlı cumalar ve güzel bir hafta sonu diliyorum.

Rabbim hepimizin evinde pişirdiği aşurelerin bereketini kabul etsin…

Afiyet olsun…

(Daha önce paylaştığım aşure tarifini video çekince görseli ile birlikte yeniden paylaşmak istedim)

İçindekiler

  • 2,5 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • toz şeker (miktarı tamamen sizin damak tadınıza kalmış, ben 1,5 kilo kadar kullanıyorum)
  • 1 su bardağı doğranmış kayısı
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı dolmalık üzüm
  • 2 Çubuk tarçın ve 8 adet karanfil (ikisini bir olarak bir bez kese içerisinde aşure pişerken içine atıp daha sonra çıkarıyorum)

Üzeri İçin;

  • incir
  • fındık
  • ceviz
  • nar
  • susam
  • tarçın
  •  

AŞURE TARİF VİDEOSU

Aşure Adım Adım Tarif

Adım 1: Buğdayı bir gün önceden, aşureyi pişireceğiniz tencere içinde bir kaç kez yıkayın. Tamamen su berraklaşana kadar yıkamak gerekiyor.  Üzerini geçecek kadar su koyun. Ocağa alıp kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra suyu dökün. Üzerine tekrardan temiz kaynamış su koyun. Su kaynamaya başladıktan yarım saat sonra ocağı kapatın. Tencere kapağını kapatıp bir sofra bezine sarıp ertesi güne kadar bekletin.

Adım 2: Fasulye ve nohudu buğdayı haşladığınız günün sabahı ıslatıp 4-5 saat sonra haşlayarak pişirin. Ertesi güne nohut ve fasulye hazır olursa işiniz daha kolay olur.

Adım 3: Ertesi gün aşure tenceresini ocağa koyun, üzerini üç parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin. Daha sonra süt ilave edilecek ve şeker eklendiği zaman aşure sulanıyor. Gerektikçe azar azar su ilave edebilirsiniz. Birden su eklerseniz daha sonra telafi edemezsiniz.

Adım 4: Tencereyi ocağı koyar koymaz diğer tarafta üzümleri ve kayısıyı (kayısıları küçük küçük doğrayın) sıcak suda bekletin. Dolmalık üzüm çok renk veriyor. Aşurenin rengini bozmasın diye sıcak sudan aldıktan sonra bir kaç kez yıkayın.

Adım 5: Aşure kaynarken gerekecek tüm malzemeleri hazırlayın. Fındık ve susamı kavurup fındıkları iri iri doğrayın. Yine aynı şekilde cevizi iri iri doğrayın. 

Adım 6: Aşurelik buğday ocağa almadan önce hemen hemen zaten pişmiş oluyor. Biraz daha kaynatıp iyice pişip pişmediğini kontrol ettikten sonra diğer malzemeleri eklemeye başlayın. Buğday istediğiniz kıvama gelmeden malzemeleri eklemeye başlamayın.

Adım 7: Önce pirinç, bulgur, yeşil ve kırmızı mercimek, tuz, çubuk tarçın ve karanfil (çubuk tarçın ve karanfili demlik için kapaklı süzgeçler oluyor onunla koyarsanız içinden kolayca alırsınız) 7-8 dakika kaynattın. Daha sonra önceden haşladığınız kuru fasulye ve nohutu ekleyin.

Adım 8: Nohut ve fasulyeyi ekledikten sona beş dakika kadar bekleyip içine kayısı ve üzümleri ilave edin. Sütü ekleyin. Üzümler şişene kadar şeker eklemiyorum. Üzümler şişince şekeri ilave edin. Şeker eridikten sonra biraz daha kaynatıp tadına ve kıvamına bakın. Gerekirse su ve şeker ilavesi yapın.

Adım 9: İçine suyu soğuduktan sonra koyulaşacağını hesaplayarak koymak gerekiyor. İstediğiniz kıvamda olan aşureyi kaselere koyun. Soğuduktan sonra üzerini tarçın, susam, dövülmüş fındık ve ceviz , sıcak suda bekletilmiş doğranmış incir ve en üstüne de nar ekleyerek istediğiniz gibi süsleyin. Afiyet olsun.

Besin Değerleri (1 Kişi)

Kalori : 274 Kcal

Karbonhidrat : 44.5 g

Protein : 9.4 g

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Tarifi Yapanlar

Tariflerimi deneyin instagram hesabınızdan #sibelyalcin etiketi ile paylaşın ve instagram dm den bana görsel yollayın. Size bu bölümde yer vereyim.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed orci risus, tempus eget odio vel, interdum rutrum augue. Fusce suscipit vulputate ipsum id pulvinar. Nunc tristique sapien a mi sagittis facilisis. Vivamus vitae lobortis massa.”

Benzer Tarifler