Aşure Videolu Tarif

Rabbim hepimizin evinde pişirdiği aşurelerin bereketini kabul etsin.

Kaç Kişilik?

28-30

Hazırlama Süresi

120 dakika

Kalori

274

Öğün

Çay Saati

Aşure Tarifi

Tarif: Sibel Yalçın

Her yıl aşure ayı gelip de aşure yaptığımda, neden bu güzel lezzeti başka zaman yapmıyorum? diye kendi kendime soruyorum. Bana yapımı da zor gelmiyor ama nedense güllacı yalnızca ramazan ayında yapmam gibi aşureyi de aşure ayı dışında hiç yapmıyorum:)

Misafirlerimi fırsat bilip daha fazla kişi tatsın diye onların geldiği gün pişirdiğim aşure tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Hepinize hayırlı cumalar ve güzel bir hafta sonu diliyorum.

Rabbim hepimizin evinde pişirdiği aşurelerin bereketini kabul etsin…

Afiyet olsun…

(Daha önce paylaştığım aşure tarifini video çekince görseli ile birlikte yeniden paylaşmak istedim)

İçindekiler

  • 2,5 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • toz şeker (miktarı tamamen sizin damak tadınıza kalmış, ben 1,5 kilo kadar kullanıyorum)
  • 1 su bardağı doğranmış kayısı
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı dolmalık üzüm
  • 2 Çubuk tarçın ve 8 adet karanfil (ikisini bir olarak bir bez kese içerisinde aşure pişerken içine atıp daha sonra çıkarıyorum)

Üzeri İçin;

  • incir
  • fındık
  • ceviz
  • nar
  • susam
  • tarçın
  •  

TARİF VİDEOSU

Adım Adım Tarif

Adım 1: Buğdayı bir gün önceden, aşureyi pişireceğim tencereye koyup, güzelce birkaç kez tamamen su berraklaşana kadar yıkıyorum. Üzerini geçecek kadar su koyup 10-15 dakika o suyu döküyorum. Üzerine tekrardan temiz kaynamış su koyup yarım saat kadar buğdayı kaynattıktan sonra ağzını kapatıp bir gece bekletiyorum.

Adım 2: Fasulye ve nohudu da bir gün önceden ıslatıp haşlıyorum.

Adım 3: Ertesi gün aşure tenceresini ocağa koyup üzerine çok az kaynamaya yetecek kadar su ekliyorum. Bunun sebebi daha sonra süt ilave edeceğim ve şeker eklendiği zaman aşure sulanacağı için. En son kıvamına bakıp gerekirse sıcak su ekleyip bir dakika kaynata bilirsiniz.

Adım 4: Tencereyi ocağı koyar koymaz diğer tarafta üzüm ve kayısıları (kayısıları küçük küçük doğruyoruz)sıcak suda bekletiyorum. Dolmalık üzüm çok renk veriyor. Aşurenin rengini bozmasın diye sıcak sudan aldıktan sonra iyice yıkıyorum.

Adım 5: Fındık ve susamı kavurup fındıkları iri iri doğruyorum. Aşure kaynarken daha sonra gerekecek olan malzemeleri hazırlayıp kenara alıyorum

Adım 6: Aşurelik buğday ocağa almadan önce hemen hemen zaten pişmiş oluyor. Biraz daha kaynatıp iyice pişip pişmediğini kontrol edip ondan sonra diğer malzemeleri eklemeye başlıyorum.

Adım 7: Önce pirinç, bulgur,yeşil ve kırmızı mercimek, tuz, çubuk tarçın ve karanfil (çubuk tarçın ve karanfili tülbentten bir küçük kese yapmıştım onun içerisine koyup ağzını bağlayıp öyle koyuyorum aşurenin içerisinden alması kolay oluyor) beş dakika kaynattıktan sonra nohut ve kuru fasulyeyi ekliyorum.

Adım 8: Nohut ve fasulyeyi ekledikten sona beş dakaka kadar bekleyip içine kayısı ve üzümleri ilave ediyorum. Üzümler şişene kadar şeker eklemiyoruz. Üzümler şişince şekeri ilave ediyorum. Şeker eridikten sonra biraz daha kaynatıp tadına ve suyuna bakıp ocaktan alıyorum.

Adım 9: Daha sonra kaselere koyup soğuduktan sonra üzerini tarçın, susam, dövülmüş fındık ve ceviz , sıcak suda bekletilmiş doğranmış incir ve en üstüne de nar ekleyerek istediğiniz gibi süsleyin. Afiyet olsun.

Besin Değerleri (1 Kişi)

Kalori : 274 Kcal

Karbonhidrat : 44.5 g

Protein : 9.4 g

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu Tarifi Yapanlar

Tariflerimi deneyin instagram hesabınızdan #sibelyalcin etiketi ile paylaşın ve instagram dm den bana görsel yollayın. Size bu bölümde yer vereyim.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed orci risus, tempus eget odio vel, interdum rutrum augue. Fusce suscipit vulputate ipsum id pulvinar. Nunc tristique sapien a mi sagittis facilisis. Vivamus vitae lobortis massa.”

Benzer Tarifler

Pekmezli Topak Helva Tarifi

Pekmezli Topak Helva Tarifi

Pekmezli Topak Helva (Videolu Tarif)   Kaç Kişilik? 12Hazırlama Süresi 40 dakikaKalori ———Öğün Çay Saati Pekmezli Topak Helva Tarifi  Tarif: Sibel Yalçın Şeker kullanılmadan pekmez ile tatlandırılan pekmezli topak helva tarifi. Pekmezli topak helva klasik...

Gül Elmalı Ayva Tatlısı

Gül Elmalı Ayva Tatlısı

Nar Sulu Ayva Tatlısı (Videolu Tarif)     Kaç Kişilik? 6Hazırlama Süresi 60 dakikaKalori ———Öğün Çay Saati Gül Elmalı Nar Sulu Ayva Tatlısı  Tarif: Sibel Yalçın Klasik ayva tatlısı tarifinden sıkılanlar için Gül elmalı nar sulu ayva tatlısı tarifi. Nar...

Profiterol

Profiterol

Profiterol Tarifi (Videolu Tarif)       Kaç Kişilik? 10-12Hazırlama Süresi 70 dakikaKalori ———Öğün Çay Saati Profiterol Tarifi  Tarif: Sibel Yalçın Profiterol tarifini ilk yapmaya kalktığımda (yaklaşık 24 yıl önce) evimize ilk kez gelecek olan...

0/5 (0 Reviews)

Pin It on Pinterest

Share This