Artvin Göğe Komşu Topraklar
Başlangıcından bitişine kadar muhteşem bir organizasyonla sonuçlanan Artvin gezimizin ayrıntıları yazımı yazmak için günlerdir düşünmekteyim keyif dolu bu gezide hiçbir şeyi eksik yazmayayım diye inşallah bir şeyleri unutmadan yazabilirim.
Sevgili Şef Nazmiye Meriç‘in organizasyonla ilgilenmesi ile başlayan Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe‘nin daveti ile gerçekleşen Artvin gezimizin başlangıç noktası Sabiha Gökçen hava alanıydı. 17 kişilik grup ile uçuş saati yaklaşırken hem uçuş hemde yeni bir şehrimizi daha görme heyecanı ile yolculuk başladı. İstanbul’dan ayrılırken çok kötü bir hava vardı. Biraz sarsıntılı bir uçuştan sonra Trabzon hava alanına indik. Çok soğuk bir hava beklerken İstanbul’dan çok çok daha iyi bir hava ile karşılaştık. Hava Alanında bizi bekleyen araç ile Artvin’e yola koyulduk. Trabzon dan alıp yolda yediğimiz Trabzon ekmeği ve tereyağının lezzeti muhteşemdi:)
Doğu Karadeniz Dağları üzerinde yer alan Artvin İli’nin doğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında Rize, kuzeybatısında Karadeniz, kuzeyinde Gürcistan Cumhuriyeti bulunmakta.
Artvin, arazi bakımından genel olarak dağlık. İlin Arhavi ve Hopa İlçeleri, Karadeniz ile denize paralel uzanan Doğu Karadeniz Dağları arasında kalan dar bir düzlük alan üzerine kurulu. İlin Karadeniz’e olan kıyı uzunluğu 34 kilometre. Kıyıdan iç bölgelere doğru gidildiğinde arazinin birden yükseldiği görülmekte.
Artvin ‘de, ova olarak nitelendirilebilecek alanlar, Arhavi ve Hopa kıyı şeridindeki aluvyal düzlükler dışında mevcut değil. İl sınırları içinde 30’a yakın akarsu var. Bunlardan Karadeniz’e dökülenler hariç diğerleri Çoruh Nehri’nin kolları. İlin muhtelif yerlerinde çok sayıda doğal göl var. Bunlardan; Şavşat ve Borçka İlçelerinde bulunanları doğal güzellik ve turizm açısından en önemlisi.
Biz Trabzon’dan Artvin’e giderken bu bilgileri edindik. Bilgiler eşliğinde yol boyunca manzaraya doyamadık. Marina tesislerine vardığımızda Artvin yöresel kıyafetleri ile gençler bizi karşılarken bir yandan da onlara tulum eşlik ediyordu. Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Erkan YAZAN ve belediye den yetkililerle birlikte, bizler için yörenin en güzel yemeklerinin hazırladığı Marina Sosyal Tesisleri Artvin Sofrası nda masalarımıza geçtik. Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe geçirdiği küçük bir kaza nedeniyle aramızda olamasa da 3D bağlantısı ile bizlere hoş geldiniz demeyi ihmal etmedi.
Daha sonra bir taraftan sohbet edip Artvin ile ilgili bilgiler alıp, diğer tarafta çalan Artvin müzikleri ile yöresel lezzetlerin tadına baktık.
Ve sabah mis gibi havada kuş sesleri ile bizi bekleyen Çoruh Nehri manzarası.
Artvin Belediyesi bünyesinde bulunan, baraj gölü manzaralı, Marina konaklama tesisleri yüksek ahşap ayaklar üzerinde yapılanan bungalovlardan oluşuyor. Tesiste konaklama için her biri 2 yataklı,toplamda 44 yatak kapasiteli, 22 adet serender tipi ev mevcut.
Marina Sosyal Tesislerinde yaptığımız kahvaltıdan sonra harika bir şehir turu bizi bekliyordu sizlerle fotoğraflarını paylaşmak istiyorum.
Akşam üzeri Artvin Kadın Kooperatif Derneğinde bizleri Kooperatif Başkanı Hatice Nur Ersöz ve Emine Kartal karşıladı. Bizler için birlikte kendi elleriyle yaptıkları birbirinden lezzetli yemekleri ikram ettiler. Kooperatif Başkanı Hatice Nur Ersöz Anneannesi’nden ve annesinden öğrendiği Artvin mutfağı lezzetlerini tanıtmak istediğini belirtti. Ve ödül aldıkları Ayvalı Yahni yemeğini bizlere ikram ettiler. Yemek kültürlerini yeniden canlandırmak adına verdikleri çabalardan ve misafir perverlikleri için kendilerine teşekkür etmek isterim.
O gün Artvin Kadın Girişimciler Kooparatif mutfağında yediğimiz lezzetlere gelince.
Ayvalı Yahni, Cadı Sarması, Gendime Çorbası, Şekerli Sütlü Kara Kabak Çorbası, Erişteli Pilav, Salatalarda; Şekerpancarından yapılmış Cevizli Sirkeli Macare, Yoğurtlu Havuç Mezesi, Tatlılardan Mekik Tatlısı, Laz Böreği, Elmalı Tuhafiye, Kaysefi (Erik Açkası) Kuru Yufkadan Ağdalı Börek, Ekmek olarak Cadı ve Artvin’in mehhur Çeşur Kızartması…
Sabah harika bir kahvaltıdan sonra ekip bir araya gelip bu sefer Atabarı Kayak Merkezine doğru yola çıktık.
Kafkasör yaylasından 7 km uzaklıktaki 2200 rakımlı kayak tesislerine çıkan yoldaki manzarayı sizlere anlatamam yol ne kadar zorlu olsa da manzara her şeye değer. Artvin’in Kafkasör Mersivan Mevki’nde bulunan Atabarı Kayak Merkezi mutlaka görülmesi gereken bir yer.
Biz çok üşüyeceğiz derken havanın yumukşaklığı ile hiç üşümeden keyif dolu saatler geçirdik. Doğası mükemmel olan kayak merkezinde 1 adet lift var, kafeteryası mevcut, soyunma odaları, kiralık kayak, kızak ve board ile kar motorları da olan bir merkezde zaten zamanın nasıl geçtiğini anlamak mümkün değil.
Yorulduktan sonra Bey Konağı‘nda soba başında fırında pişen patatesin lezzetini hiç unutmayacağım ve artık dönüşe geçiyoruz.
Benzer Yazılar
Konya’da Ayçiçeği Hasat Zamanı
Türkiye’nin en sevilen ayçiçek yağı Yudum ile Tohum Derneği’nin geçen yıl başlattığı Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi ikinci yılında Konya’da
Delice Zeytin Ağaçları Ekonomiye Kazandırılıyor
Savola Gıda bünyesinde bulunan Yudum Egemden zeytinyağı markası ile Tohum Eğitim ve Doğa Derneği sosyal sorumluluk projesi kapsamında yabani Delice Zeytinleri
Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali
Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, UNESCO’nun 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep, dünyanın en önemli...