3.üncü Karaova Bağ Bozumu Şenlikleri

Bodrum Karaova’da 3. gerçekleşen Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri 8-9-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti. Karaova DerneğiSlowfood Yaveş Gari BodrumBodrum Belediyesi ve birbirinden kıymetli sponsorların katkıları ile üç ay süren çalışmalar sonucunda gerçekleşen bu şenliklere 8 yemek ve mekan yazarı olarak sevgili Oya Emerk’in daveti ile bir ay öncesinden bu organizasyon için biletlerimizi alıp gün saymaya başladık.

Festivaller, şenlikler her zaman beni heyecanlandırmıştır. Özellikle yerli üreticinin gerçekleştirdiği kendi el emeği göz nuru ürünlerin satışı, tezgahları tek tek gezip o ürünlerin üretim hikayelerini dinlemek, kendi topraklarından vazgeçmeyip onu geliştirmek ve daha ileriye götürmek isteyen insanların varlığı beni mutlu ediyor.

7 Eylül akşamı şenliklere katılmak üzere Bodrum Milas’a uçtuk . Hava alanında 4 gün boyunca transferimizi gerçekleştirecek olan Akustik Turizm  Kaptanımız Hikmet Ünlü tarafından karşılandıktan sonra 45 dakikalık yolculuğun ardından 4 gün boyunca bizi ağırlayacak olan Ortakent Yahşi sahilde  bulunan  1972 yılında aile işletmesi olarak başlayan ve şuan da ikinci kuşak tarafından işletilmeye devam eden bölgenin ilk oteli Altınkaya Hotel’e yerleştik.

Deliksiz bir uykudan sonra sabahın ilk ışıkları ile birlikte otelimizin hemen önünde bulunan denizde soluğu aldık. Ardından otelimizde nefis bir kahvaltı ve bizi bekleyen aracımızla yola çıkarak festival programına başlamış olduk. Bizim için harika bir program hazırlanmış, açılış saatine kadar vakit geçirmemiz için halı dokumacılığı ile meşhur olan Etrim Köyü ilk durağımız oldu.

Mumculara bağlı Etrim köyü doğal dokusu bozulmamış halıcılığı ile ünlü bir köy. Köyde yaşayan her kadın halı dokumayı biliyor. Yaklaşık 1-1,5 yılda dokunan halıların her birinin bir hikayesi var. Milas halıları zengin bir kompozisyon ve desen yelpazesine sahip. Ada Milas, Cıngılı Cafer, Yılanlı Milas, Gemici suyu, Kabuksuz, Ladik lalesi, Eli belinde, Kaz ayağı, hayat ağacı gibi isimlere sahip birçok motif mevcut  ve her motifinde kendine ait de bir hikayesi.

Etrim köyünde yalnızca halı bulmuyorsunuz, güler yüzle güzel insanların hazırladığı köy kahvaltısı istediğiniz saatte gözlemesinden, otlu böreğine, kızartmasından, dolmasına kendi elleri ile hazırladıkları lezzetleri, yeşillikler arasında kurulan masalarda tavuklar etrafınızda gezerken sizde tadına bakma şansını buluyorsunuz. Bodruma geldiğinizde mutlaka uğrayıp Engin Başol dan halıların ve köyün hikayesini dinlemenizi tavsiye ederim.Bizim için biraz ayrılmak zor olsa da:) Korteje yetişmek için köyden ayrılıyoruz.

3. Karaova Bağbozumu Şenlikleri Kumbahçe meydanından hareket eden kortejin İskele meydanına davul zurnalar, yöresel kıyafetler giyinmiş kızlar erkekler eşliğinde yürümesi ile başlıyor. Karaova Derneği Başkanı Ali Öztürk yaptığı açılış konuşması ile keyifli geçeceği ilk dakikalardan itibaren belli olan festivale start veriyor. Konuşmanın ardından yöresel kıyafetler eşliğinde yapılan halk oyunlarına insanların coşku içinde eşlik etmesi beni çok gururlandırdı. Bu eğlenceli dakikalardan sonra akşam yemeği için lezzet durağımız Avlu Bistro&Bar oldu.

Mekana girdiğiniz de sizi içine alan harika bir ambians var. 160 yıllık bir taş ev orjinaline sadık kalınarak, ufak tefek dokunuşlarla şu anki halini almış. Türk mutfağı, Akdeniz ve Dünya Mutfağı’nın öne çıkan lezzetleri ile oluşturulmuş bir menüye sahip. ettiğimiz konuların başındadır. Biz bir yemeğin önce göze, sonra burna, ardından damağa hitap etmesi gerektiğine inanıyoruz diyor Hakan Dörter. İç bölümdeki iki salon ve sokaktaki masalarla aynı anda 40 kişiye hizmet veren işletme, sandalye sayısını sınırlı tutarak hem misafirlerinin rahat etmesini hem de onlara sunacakları hizmeti en üst seviyede tutmayı hedefliyorlar.

O akşam hem lezzetlerin hemde sohbetin tadına doyamadık diyebilirim, Bodrum’da yemek yenilecek mekanlar listenize Avlu Bistro&Bar ı eklemenizi öneririm.Keyif dolu günün sonu otelimize gidip ertesi gün için enerji toplama vakti. 2. Günü Mumcular Mustafa Kalem parkında resmi açılış töreni gerçekleşti

Karaova Derneği Başkanı Ali Öztürk;

Hiç kimse, atasından miras kalan malını satarak, yaşamını sürdürmek zorunda kalmasın diyerek başladık bu yolculuğa. Bölge ekonomisinin desteklenmesi, üretim ve ürün çeşitliliğinin arttırılması, üretici ve tüketicinin bir araya geldiği, sürdürülebilir bir tarım ekonomisinin yaratılması ve adil bir gıda anlayışının yaygınlaştırılması için bölgede geleneksel şenlikleri yapıyoruz. Bodrum turizminin çeşitlendirilmesinin de amaçlandığı bu organizasyonda, yörede tarım turizm entegrasyonunun da sağlaması hedeflenmektedir diyerek açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
Ardından birbirinden renkli stantların yer aldığı parkta hem alışveriş yapıp hem stant sahipleri ile konuşma şansını bulduk.
Biraz keçi boynuzu tozu, biraz erişte, lokum, tarhana, kuru incir, mercimek, un derken Bodruma gelirken valizler kaç kilo idi bilmiyorum ama dönüşte oldukça ağırdı:)
 Alış veriş ardından Karaova Derneği katkıları ile imece usulü  bu sene ikinci okul yenileme çalışmasını gerçekleştirdi. Bizlerde baştan aşağı yenilenen Karaova Yeniköy ilköğretim okulunun açılış törenine katıldık.

Yapılan konuşmalardan sonra kurdele kesilerek 2017-2018 öğretim yılı için Yeniköy İlköğretim Okulu açılmış oldu. Ardından tüm katılımcılara yöresel usulde hazırlanmış dibek dövmesi keşkek ikram edildi

Gün içerisinde çeşitli etkinliklerinde yer aldığı şenlik alanında bu sefer de Süleyman Dilsiz’inBalık nasıl pişirilmez konulu halk söyleşisine katıldık. Kendisi  Kılçıksız Balık ve Türkiye’nin ilk kahvaltı kitabı Kahvaltıya Dair kitabının yazarıdır. Tabi konu balık olunca bizlerde engin bilgilerinden faydalanmış olduk kendisine teşekkür ediyorum.

Saat 18:00 den sonra Şenlik boyunca nefis kahveleri ile bizleri yalnız bırakmayan aynı zamanda Gastronomi kültürünün tanıtılması için  Köyler arası yemek yarışmasına da sponsor olan Arçelik Mucize Lezzetler  ve Slow Food Yaveş Gari Bodrum Birliğinin destekleri ile Köyler Arası Yemek Yarışması gerçekleşti.</div

Yarışmada hiç adını duymadığım çok farklı lezzetler de vardı. Jüri tüm lezzetlerin tadına tek tek baktıktan sonra kendi aralarında sonuçların toplamasını ve değerlendirmesini yapıp sonuçları açıkladı. Katılımcı sayısının çok olması ve çok farklı lezzetlerin bir araya toplanması ile işlerinin hiç kolay olmadığını söyleyebilirim.
3. Karaova bağ bozumu şenliği köyler arası yöresel yemek yarışması sonunda ödüller şu şekilde sıralandı.
Zeytinyağlılar
1. Esen Uyar (Bahçeyakası Köyü) Enginar Kavurma
2. Necla Karaca (Kızılağaç Köyü) Fava
3. Songül Tüzün (Bahçeyakası Köyü)
Sarma Tatlılar
1. Esma Arkun ( Gökçebel Köyü ) Kalburdan Çekme
2. Sevgi Alanç (Gökçebel Köyü ) Saraylı Tatlısı
3. Sibel Peker (Dörttepe )
Kulak Tatlısı Börekler
1. Feriştah Demir (Yalıkavak ) Kabaklı Börek
2. Ruhiye Kütükbey ( Çamlık Köyü) Sebzeli Börek
3. Mesgulen Yaşar (Bahçeyakası Köyü )
Otlu börek En Yaratıcı Yemek Özge Canikli (Yalı çiftlik ), Itırlı Sütlaç Sunum Ödülü Ece Karapınar ( Bahçeyakası ), Vanilyalı Süt Reçeli Sürpriz Ödül İlgi Tan ( Bahçeyakası), Ceviz Reçeli En Katılımcı Muhtar Ödülü Yücel Uyar (Bahçeyakası Muhtarı)
 
Etkinlik alanından ayrıldıktan sonra bu sefer Mumcular meydanında düzenlenecek olan Bodrum Halk Eğitim Merkezi Temel Devren defilesini izlemek üzere yola çıktık. Halk Eğitim Merkezi Öğretmeni Aynur Aydoğan ve Öğrencilerinin hazırladığı defilede el emeği göz nuru Anadolu Selçuklu döneminde başlayan ve Osmanlı döneminde de devam eden bu giysilerin defilesi muhteşemdi.

Defilenin ardından  Zurna konseri ile gün tamamlandı. Biz ise günü bitirmedik Bodrum Gümüşlük’te Doy Doy Restauran’ın eşsiz manzarası eşliğinde akşam yemeğimizi yerken bir taraftan da harika günün değerlendirmesini yaptık.

Festivalin  3. ve son gününde Amerika’lı Pasta Şefi Joys’un gerçekleştireceği workshop için kahvaltıdan hemen sonra yola çıktık.
Harika anlatımı ile üzümlü, incirli ve bademli bir tart yaptı. İçerisindeki yağ miktarı çok tadı nasıl olacak derken muhteşem bir lezzet ortaya çıktı. Tabi notlar alındı en kısa zamanda yapılıp sizlerle de paylaşılacak.Anadolu Selçuklu döneminde başlayan ve Osmanlı döneminde de devam eden bu giysilerin defilesi muhteşemdi.

Biraz daha festival alanında alış veriş yaptıktan sonra öğle yemeği için Mumcular da bulunan Kavurmacı Celal Usta‘daydık küçücük şirin bir dükkanına gittik. Ailece işlettikleri mekanda eşinin yaptığı ayranı yudumlarken inanılmaz lezzetli bir kavurma yedik.

Yemekten sonra otelimize geçmeden önce Hotel Marma Beach  de bir taraftan otel sahibinden otelle ilgili bilgiler alırken bir taraftan soğuk içeceklerimizi yudumladık. Artık dinlenme ve son akşam yemeği için hazırlanma vakti.
Harika dostlarla son akşam yemeğimizi Altınkaya Hotel de bizler için hazırlanan masada harika yemeklerle yaptık.
Güzel Bodrum’u güzel insanları bırakmak zor olsa da ertesi gün İstanbul’a dönme vakti.
Her dönüş biraz hüzün, biraz mutluluk. Hüzün ayrılığın hüznü, mutluluk güzel anılar biriktirmenin mutluluğu. Büyük emekler sonunda gönüllülerin katkıları ile yok olmamak var olan değerleri korumak adına yapılan bu organizasyonun bir parçası olmak benim için büyük bir gururdu.
Değerlerinden vazgeçmeyip taşın altına elini koyan, birlik olup ben demeden ne yapabiliriz diyen güzel insanları alkışlıyorum.
Başta Oya Emerk olmak üzere, Karaova Derneği, Slow Food Yaveş Gari Bodrum Birliği, Bodrum Belediyesi, Arçelik Mucize Lezzetler ve tüm sponsorlara, Gezi boyuncu ulaşımımızı gerçekleştiren Akustik Turizm ve kaptanımız Hikmet Ünlü’ye Kendimizi evimizde gibi hissetmemizi sağlıyan Altınkaya Hotel sahibi Ömer bey ve tüm personeline Etrim Köyü Engin Başol’a Güzel lezzetleri ile bizleri ağırlayan Avlu Restaurant, Doy Doy Restaurant, Kavurmacı Celal Usta ya Hotel Marmara Beach’e Ve gezi boyunca uyum içinde yolculuk yaptığım tüm arkadaşlarıma sonsuz sevgi ve teşekkürlerimle.

Benzer Yazılar

Konya’da Ayçiçeği Hasat Zamanı

Konya’da Ayçiçeği Hasat Zamanı

Türkiye’nin en sevilen ayçiçek yağı Yudum ile Tohum Derneği’nin geçen yıl başlattığı Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi ikinci yılında Konya’da

Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali

Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali

Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali   Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, UNESCO’nun 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep, dünyanın en önemli...