3.üncü Karaova Bağ Bozumu Şenlikleri
Bodrum Karaova’da 3. gerçekleşen Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri 8-9-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti. Karaova Derneği, Slowfood Yaveş Gari Bodrum, Bodrum Belediyesi ve birbirinden kıymetli sponsorların katkıları ile üç ay süren çalışmalar sonucunda gerçekleşen bu şenliklere 8 yemek ve mekan yazarı olarak sevgili Oya Emerk’in daveti ile bir ay öncesinden bu organizasyon için biletlerimizi alıp gün saymaya başladık.
Festivaller, şenlikler her zaman beni heyecanlandırmıştır. Özellikle yerli üreticinin gerçekleştirdiği kendi el emeği göz nuru ürünlerin satışı, tezgahları tek tek gezip o ürünlerin üretim hikayelerini dinlemek, kendi topraklarından vazgeçmeyip onu geliştirmek ve daha ileriye götürmek isteyen insanların varlığı beni mutlu ediyor.
7 Eylül akşamı şenliklere katılmak üzere Bodrum Milas’a uçtuk . Hava alanında 4 gün boyunca transferimizi gerçekleştirecek olan Akustik Turizm Kaptanımız Hikmet Ünlü tarafından karşılandıktan sonra 45 dakikalık yolculuğun ardından 4 gün boyunca bizi ağırlayacak olan Ortakent Yahşi sahilde bulunan 1972 yılında aile işletmesi olarak başlayan ve şuan da ikinci kuşak tarafından işletilmeye devam eden bölgenin ilk oteli Altınkaya Hotel’e yerleştik.
Deliksiz bir uykudan sonra sabahın ilk ışıkları ile birlikte otelimizin hemen önünde bulunan denizde soluğu aldık. Ardından otelimizde nefis bir kahvaltı ve bizi bekleyen aracımızla yola çıkarak festival programına başlamış olduk. Bizim için harika bir program hazırlanmış, açılış saatine kadar vakit geçirmemiz için halı dokumacılığı ile meşhur olan Etrim Köyü ilk durağımız oldu.
Mumculara bağlı Etrim köyü doğal dokusu bozulmamış halıcılığı ile ünlü bir köy. Köyde yaşayan her kadın halı dokumayı biliyor. Yaklaşık 1-1,5 yılda dokunan halıların her birinin bir hikayesi var. Milas halıları zengin bir kompozisyon ve desen yelpazesine sahip. Ada Milas, Cıngılı Cafer, Yılanlı Milas, Gemici suyu, Kabuksuz, Ladik lalesi, Eli belinde, Kaz ayağı, hayat ağacı gibi isimlere sahip birçok motif mevcut ve her motifinde kendine ait de bir hikayesi.
3. Karaova Bağbozumu Şenlikleri Kumbahçe meydanından hareket eden kortejin İskele meydanına davul zurnalar, yöresel kıyafetler giyinmiş kızlar erkekler eşliğinde yürümesi ile başlıyor. Karaova Derneği Başkanı Ali Öztürk yaptığı açılış konuşması ile keyifli geçeceği ilk dakikalardan itibaren belli olan festivale start veriyor. Konuşmanın ardından yöresel kıyafetler eşliğinde yapılan halk oyunlarına insanların coşku içinde eşlik etmesi beni çok gururlandırdı. Bu eğlenceli dakikalardan sonra akşam yemeği için lezzet durağımız Avlu Bistro&Bar oldu.
Mekana girdiğiniz de sizi içine alan harika bir ambians var. 160 yıllık bir taş ev orjinaline sadık kalınarak, ufak tefek dokunuşlarla şu anki halini almış. Türk mutfağı, Akdeniz ve Dünya Mutfağı’nın öne çıkan lezzetleri ile oluşturulmuş bir menüye sahip. ettiğimiz konuların başındadır. Biz bir yemeğin önce göze, sonra burna, ardından damağa hitap etmesi gerektiğine inanıyoruz diyor Hakan Dörter. İç bölümdeki iki salon ve sokaktaki masalarla aynı anda 40 kişiye hizmet veren işletme, sandalye sayısını sınırlı tutarak hem misafirlerinin rahat etmesini hem de onlara sunacakları hizmeti en üst seviyede tutmayı hedefliyorlar.
Yapılan konuşmalardan sonra kurdele kesilerek 2017-2018 öğretim yılı için Yeniköy İlköğretim Okulu açılmış oldu. Ardından tüm katılımcılara yöresel usulde hazırlanmış dibek dövmesi keşkek ikram edildi
Gün içerisinde çeşitli etkinliklerinde yer aldığı şenlik alanında bu sefer de Süleyman Dilsiz’inBalık nasıl pişirilmez konulu halk söyleşisine katıldık. Kendisi Kılçıksız Balık ve Türkiye’nin ilk kahvaltı kitabı Kahvaltıya Dair kitabının yazarıdır. Tabi konu balık olunca bizlerde engin bilgilerinden faydalanmış olduk kendisine teşekkür ediyorum.
Defilenin ardından Zurna konseri ile gün tamamlandı. Biz ise günü bitirmedik Bodrum Gümüşlük’te Doy Doy Restauran’ın eşsiz manzarası eşliğinde akşam yemeğimizi yerken bir taraftan da harika günün değerlendirmesini yaptık.
Biraz daha festival alanında alış veriş yaptıktan sonra öğle yemeği için Mumcular da bulunan Kavurmacı Celal Usta‘daydık küçücük şirin bir dükkanına gittik. Ailece işlettikleri mekanda eşinin yaptığı ayranı yudumlarken inanılmaz lezzetli bir kavurma yedik.
Benzer Yazılar
Konya’da Ayçiçeği Hasat Zamanı
Türkiye’nin en sevilen ayçiçek yağı Yudum ile Tohum Derneği’nin geçen yıl başlattığı Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi ikinci yılında Konya’da
Delice Zeytin Ağaçları Ekonomiye Kazandırılıyor
Savola Gıda bünyesinde bulunan Yudum Egemden zeytinyağı markası ile Tohum Eğitim ve Doğa Derneği sosyal sorumluluk projesi kapsamında yabani Delice Zeytinleri
Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali
Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, UNESCO’nun 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep, dünyanın en önemli...