Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır?
Videolu Tarif
HÜNKAR BEĞENDİ TARİF VİDEOSU
Kaç Kişilik?
8
Hazırlama Süresi
80 dakika
Kalori
———
Öğün
Yemek Saati
Hünkar Beğendi Tarifi Nasıl Yapılır?
Tarif: Sibel Yalçın
Hünkar Beğendi Tarifi, altında közlenmiş patlıcanlı ve peynirli beşamel sos, üstünde lokum gibi pişmiş et. Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar gelen, unutulmaması gereken bir yemek tarifi.
Hünkar Beğendi tarifine geçmeden kısaca yemeğin hikayesini paylaşmak istedim.
Sultan Abdülaziz’in Paris’te III.Napoleon’u ve eşi İmparatoriçe Eugenie tarafında sarayda ağırlanır. Sultan Abdülaziz ve Eugenie ilk görüşte birbirlerine aşık olurlar. III.Napoleon yıllar sonra Süveyş kanalı açılışına davet edilir. Davete katılamayınca eşi Eugenie’ı Mısır’a gönderir. Bu yolculukta Eugenie İstanbul limanın uğrar. Sultan Abdülaziz’i sarayında ziyaret eder. Gezide kendisine eşlik eden aşçısından Sultan Abdülaziz ve kendisi için saray mutfağında beşamel sos yapmasını ister. Saray mutfağının aşçısı beşamel sos içine közlenmiş patlıcan katıp üzerine de Sultanın en sevdiği et yemeğini koyar. Sultan Abdülaziz yemeği o kadar çok beğenir ki yemek Hünkar beğendi adını alır.
Tabi ki o dönemde içinde salça veya kaşar peynir kullanılmıyor. Bu bilgiyi de verdikten sonra tarifle sizleri baş başa bırakıyorum.
Sevgiyle kalın ♥︎
Hünkar Beğendi Tarifi Nasıl Yapılır?
Hünkar Beğendi Malzemeleri
- 1 kg kuzu veya dana kuşbaşı et
- 1 büyük veya 2 orta boy kuru soğan
- 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
- 50 gram tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2-2,5 su bardağı su
- karabiber
- tuz
Beğendisi için;
- 6 adet patlıcan
- 3 yemek kaşığı un
- 2-2,5 su bardağı ılık süt
- 40 gram tereyağı
- yarım su bardağından biraz fazla kaşar peynir rendesi
- karabiber
- tuz
HÜNKAR BEĞENDİ YAPILIŞI
Adım 1: Tencereyi iyice kızdırın. Eti koyup arada karıştırarak eti mühürleyin. Et mühürlenince tencerenin kapağını kapatın. Ocağın orta gözünde ve en kısık ateşte yavaş yavaş et saldığı suyu çekene kadar pişirin.
Adım 2: Et genellikle saldığı suyu çekene kadar pişiyor ama ben et suyunu çekince kontrol ediyorum. Et pişmemişse sıcak su ekleyip eti lokum gibi olana kadar pişiriyorum.
Adım 3: Et kısık ateşte pişerken patlıcanları közleyin. Yıkayıp bir kaç yerine delik açtığınız patlıcanı közleyin. Közlenen patlıcanları bir kap içene alıp kapağını kapatın. Patlıcanın kabuğunu kolay soymak için kapağı kapalı olarak bir süre bekletin.
Adım 4: Soğanın kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Zeytinyağı ve tereyağı tencere alıp yağı ısıtın. Isınan yağ içinde soğanı kavurun. Kavrulan soğan içine salçayı ekleyip suyun bir kısmını koyun. Karabiber ve tuzu ekleyip bir taşım kaynatıp kenara alın.
Adım 5: Pişen etin üzerine salçalı soğanlı suyu koyun. Etin üzerine gelecek kadar sulu olması gerekiyor. Ben toplam 2,5 su bardağı su koydum. Siz kontrollü olarak suyu koyun. Bir taşım kaynatıp kenara alın.
Adım 6: Patlıcanların kabuklarını soyun. Minik küpler halinde doğrayın. Tencereye yağı koyup eritin ve unu ekleyin. Unun kokusu çıkana kadar kavurup patlıcanı ekleyin. Patlıcan ile biraz kavurduktan sonra yavaş yavaş sütü ilave edin. En son kaşar peynir, karabiber ve tuzu koyup peynir eridikten sonra ocaktan alın.
Adım 7: Servisten hemen önce eti ısıtın. En alta patlıcanlı beşamel koyup orta kısmını biraz çukurlaştırın. Üzerine eti koyun. En son ince ince kıyılmış maydanoz koyabilirsiniz. Sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.
10 Yorumlar
Bir İçerik Gönder
Benzer Tarifler
Kıymalı Soğan Dolması Tarifi, Nasıl Yapılır?
Soğan Dolması, daha önce yemediyseniz mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri. Kıymalı soğan dolması yöresel lezzetlerimizden. Şimdi çok az malzemeyle
Evde Çıtır KFC Tavuk Nasıl Yapılır?
Eminim birçok Evde Çıtır KFC Tavuk Nasıl Yapılır? tarifi görmüşsünüzdür. Ben bugün sizlerle KFC Restoranında yediğiniz lezzette dışı çıtır içi sulu KFC tavuğu
Peynirli Kabak Kızartması Tarifi
Peynirli Kabak Kızartması, bugüne kadar yaptığım yediğim en lezzetli kabak kızartması diyebilirim. Hatta videosunu paylaşırken başlık olarak balık değil kabak
Hünkar beğendi, Merve de beğendi 😀 Sibel Hanım yapar da beğenmez miyiz?
🙏
Sibel Hanım’ın bir efsane tarifi daha.
🥰
Yağını çok koymadım ama bende biraz kuru oldu. Neden ki?
Tarifi birebir uygularsanız hiç sıkıntı yaşamazsınız
Sibel Hanım sizin ve tariflerinizin hayranıyım
Çok teşekkür ederim
Harika görünüyor
❤