Ev Yapımı Hellim Peyniri
Herkes Hellim peynirinin Kıbrıs’a ait bir peynir çeşidi olduğunu bilir. Benimde ilk evde peynir denemem ona kısmetmiş:)
Kaç Kişilik?
4
Hazırlama Süresi
60 dakika
Kalori
Öğün
Kahvaltı
Ev Yapımı Hellim Peyniri
Tarif: Sibel Yalçın
Denemeyi düşündüğüm başka peynirlerde var. İlk denememde anladım ki aslında hiç zor değilmiş. Taze taze eviniz de yapıp peynir yemek isterseniz ve hellim peynirini seviyorsanız işte tarifi… Üstelik ev yapımı hellim peyniri tarifi kahvaltınızda gerçekten vazgeçilmez olmaya aday. Evde peynir yapımı öğrenmek bir çok tarifimizde işinize yarayacak.
Not: Hellim peyniri çoğunlukla keçi ve koyun sütü karışımından yapılıyor sebebi daha uzun süre dayanması ve inek sütüne oranla keçi ve koyun sütü karışımından daha fazla peynir elde edilmesi. Burada amaç evdeki imkanlarımızla hellim peynirine yakın bir lezzet yakalamak bunu belirtmek isterim…
Ev Yapımı Hellim Peyniri Tarifi
Ev Yapımı Hellim Peyniri İçin Malzemeler
- 2 litre inek sütü (sütçüden aldığınız sütü kaynatarak kullanıyorsunuz)
- 1 çay bardağı taze sıkılmış limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
Adım Adım Ev Yapımı Hellim Peyniri Yapılışı
Adım 1: Sıcak sütün içerisine limon suyunu koyup yaklaşık olarak 10 dakika kadar birbirine yapışmaması için karıştırın. (Pastörize süt kullanmadım sütçüden alıp kaynattığım yağlı taze sütü kullandım)
Adım 2: Daha sonra bir 10 dakika bekletip tülbent koyduğunuz kevgiri yüksek bir tencere veya kaseye oturtup peyniri süzün.
Adım 3: Süzülen peynirin üzerine damak tadınıza göre tuz ekleyip kaşık yardımıyla karıştırın. Altına su doldukça kabınız dolup kevgire değecek gibi oluyorsa devamlı olarak boşaltın kevgire su değmesin.
Adım 4: Süzülen peynir suyunu atmıyoruz başka bir tencereye alıp içerisine bir tatlı kaşığı tuz koyup (burada tuz miktarı sizin damak tadınıza göre değişebilir daha fazlada koyabilirsiniz veya süzdüğünüz peynire biraz deniz tuzu ekleyip karıştırabilirsiniz) karıştırın.
Adım 5: Diğer tarafta peynirin tülbentini iyice sıkıştırarak ağzına düğüm atıyoruz. Üzerine bir ağırlık koyup (ben üzerine küçük bir tabak koyup küçük çaydanlığa su doldurup tabağın içine oturtum) bir saat bu şekilde bekletin.
Adım 6: Ayırdığınız peynir suyunu kaynatıp tülbenti içerisine bırakın. Ocağı kısıp en kısık ateşte 30 dakika pişirdikten sonra peyniri içinden alıp yine kevgire koyun. Burada biraz süzülüp oda sıcaklığına ulaştıktan sonra 24 saat buzdolabında bekletip kahvaltıda servis edin. Afiyet olsun…
Ev Yapımı Hellim Peyniri Tarifi Yapanlar
Tariflerimi deneyin instagram hesabınızdan #sibelyalcin etiketi ile paylaşın ve instagram dm den bana görsel yollayın. Size bu bölümde yer vereyim.
Benzer Tarifler
Portakal Marmelatı Nasıl Yapılır?
Tam Kıvamında Portakal Marmelatı Nasıl Yapılır? diyenlerin aradığı tarif. Kış denince akla ilk gelen meyvelerden biri portakal olacaktır. C vitamini
Şeftali Marmelatı Tarifi – Nasıl Yapılır?
Kış hazırlıklarının vazgeçilmez lezzetleri olan reçel ve marmelat tariflerinden Şeftali marmelatı tarifi. Çoğunlukla Türk mutfağında kahvaltı sofraları için
21 Dakikada Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?
Tam 21 dakikada vişne reçeli nasıl yapılır? Daha önce sizlerle 21 dakikada çilek reçeli nasıl yapılır? tarifi ve videosunu paylaşmıştım. O yazımda bu yöntemle
0 Yorum