Özbek Tatlısı Tarifi
Videolu Tarif
ÖZBEK TATLISI TARİF VİDEOSU
Kaç Kişilik?
20
Hazırlama Süresi
90 dakika
Kalori
———
Öğün
Çay Saati
Özbek Tatlısı Tarifi
Tarif: Sibel Yalçın
Özbek tatlısı tarifi, bir Özbek kanalında görüp çok ilgimi çeken bir şerbetli tatlı. Bayram öncesi tarifi yapıp Youtube kanalımda paylaştım. İsmine kendini baklava zanneden Özbek tatlısı tarifi dediğim bu lezzeti bloğumda da paylaşmak istedim.
İsminin sebebi. Yapım aşamaları baklavaya benzese de, hamuru baklava hamuru değil. O yüzden lezzet olarak bir hamur tatlısına benziyor. Ayrıca açılırken kullanılan mısır unu tarife farklı bir lezzet katıyor. Şerbetli tatlı sevenler bu lezzeti çok seveceksiniz.
Sevgiyle kalın.
Özbek Tatlısı Tarifi – Şerbetli Tatlı
Özbek Tatlısı Malzemeleri
Hamuru için;
- 5 adet yumurta
- yarım su bardağı yoğurt
- yarım su bardağı süt
- yarım su bardağı erimiş tereyağı
- 1 paket kabartma tozu
- yarım çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı sirke
- Un (baklava unu kullandım yaklaşık 6 su bardağı)
Açarken kullanmak için;
- 1 tepeleme su bardağı mısır unu
- yarım su bardağı mısır nişastası
Üzeri için;
- 200 gr tereyağı (eritilip köpüğü temizlenmiş)
- yarım su bardağı sıvı yağ
Not: Karışımı fırça ile sürerseniz eşit bir şekilde tatlı üzerine yaymış olursunuz.
Şerbeti için;
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 3,5 su bardağı su
Hamuru açınca isterseniz içine ceviz veya fındık koyabilirsiniz.
Tarifte kullanılan su bardağı 250 ml.
ÖZBEK TATLISI YAPILIŞI
Adım 1: Önce şerbeti hazırlayın. Suyu ve şekeri tencereye alın. Orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Şeker eridikten 5 dakika sonra bir dilim limon suyunu koyun. Orta ateşte 15 dakika kaynatıp soğuması içine kenara alın.
Adım 2: Yumurta, yoğurt, süt, tereyağı koyup spatula ile karıştırın. Biraz un koyup üzerine kabartma tozu ve sirkeyi koyup karıştırın. Sonra elinizle yavaş yavaş un ekleyerek yoğurun. Kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak bir hamur olacak. Hamur toparlanınca tezgahta yoğurun.
Adım 3: Hamur istediğiniz kıvama gelince. Bir tepsiye un serpin. Dinlenen hamuru 20 eşit bezeye bölün. Bezeleri yuvarlayıp tepsiye dizin. Bir poşet içine geçirerek 1 saat dinlenmeye bırakın.
Adım 4: Mısır nişastası ve mısır ununu bir kase içinde iyice karıştırın. Dinlenen bezeden alıp altına ve üstüne bu karışımdan dökün. Önce merdane veya küçük bir oklava ile biraz açın. Daha sonra büyük oklava ile açmaya devam edin. Baklava yufkasından çok hafif daha kalın olabilir.
Adım 5: İyice açtıktan sonra hamurun bir kısmını oklava üzerine katlayın (videoyu izlemenizi tavsiye ederim). Tarifte yok ama ben tam orta kısmına blenderdan geçirmiş olduğum fındık koydum. Hamuru oklavaya ne sıkı ne gevşek olmayacak şekilde biraz sarın. Tam uç kısmı yine katlayın. Ve sarma işlemini tamamlayın. Oklavanın yanlarından hafifçe büzün. Hazırladığınız her hamuru yatay olarak beşe bölün.
Adım 6: Kestiğiniz hamuru yan yan tepsiye dizin. Tüm bezeleri bu şekilde tamamlayın. Ben 36 cm lik tepsi kullandım. İsterseniz iki adet orta boy tepsiye paylaştırabilirsiniz.
Adım 7: Tereyağı eritin. Orta ateşte on dakika pişirip ocaktan alın. Üzerindeki köpüklerin hepsini temizleyin. Varsa bir tülbentten geçirebilirsiniz. Sıvı yağı ilave edin. Bu karışını eşit bir şekilde fırça yardımıyla tatlı üzerine sürün.
Adım 8: Önceden ısıttığınız 160 derecelik fırında altı üstü eşit kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra bir kaç dakika bekleyin. Soğuk şerbeti üzerine eşit bir şekilde dökün. En az 4-5 saat tatlıyı dinlendirin. Daha sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Benzer Tarifler
Kadayıf Sarma, Kadayıflı Parmak Baklava
Kadayıf Sarma – Kadayıflı Parmak Baklava Tarifi, Bayram yaklaşırken sizlerle sevdiğim şerbetli tatlı tariflerini paylaşmak istedim.
Çıtır Çıtır Basma Kadayıf Tarifi
Çıtır Çıtır Basma Kadayıf Tarifi, bayram için ne tatlı yapsam diyenler için güzel bir şerbetli tatlı tarifi. Emin olun bu tatlı tarifi favorileriniz arasına
En Kolay Büzme Baklava Tarifi
Yıllar önce sizlerle paylaşmış olduğum en kolay büzme baklava tarifi. O dönem çekmiş olduğum videoyu şimdi hiç beğenmediğim için yeni bir video çekip sizlerle
0 Yorum