Profiterol Tarifi
(Videolu Tarif)
Kaç Kişilik?
10-12
Hazırlama Süresi
70 dakika
Kalori
———
Öğün
Çay Saati
Profiterol Tarifi
Tarif: Sibel Yalçın
Profiterol tarifini ilk yapmaya kalktığımda (yaklaşık 24 yıl önce) evimize ilk kez gelecek olan misafirler içindi.
Böyle zamanlarda aslında bir tarifi ilk defa yapma riskine girmemek lazım, ama ben hep bu riske girerim:) O gün tam üç kez profiterol hamuru yaptım ve üçüncüde istediğim gibi profiterol topları elde ettim.
O gün bu gündür profiterol yaparken hiç zorlanmadan yapıyorum. Yalnızca fırınımı değiştirdikten sonra, biraz ısısıyla ilgili sıkıntı yaşadım. Daha önceki fırınımda 180 derecede pişirirken, şimdi 200 derecede pişiriyorum. O yüzden bir iki denemeden sonra kendi fırınınıza göre ayarlamaları yapacağınıza eminim.
Sevgiyle kalın…
Profiterol

Pataşu hamuru için;
- 250 ml su
- 1 su bardağı un (250 ml lik su bardağıyla)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 135 gr tereyağı veya margarin
- 3 adet L boy yumurta (eğer L boy yumurtanız yoksa 4 adet M boy yumurta)
- 1 çimdik tuz
Vanilyalı kreması için;
- 500 ml süt
- 1 yumurda sarısı
- 1 su bardağı toz şeker (200 ml su bardağıyla)
- 2 dolu yemek kaşığı un
- 1 dolu yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
Çikolata sosu için;
- 500 ml süt
- 125 ml süt
- 1 su bardağı toz şeker (200 ml su bardağıyla)
- 2 dolu yemek kaşığı un
- 2 dolu yemek kaşığı kakao
- 1 paket sütlü veya bitter çikolata
TARİF VİDEOSU
Adım Adım Tarif
Adım 1: Önce vanilyalı krema için vanilya hariç diğer malzemeleri tencereye koyup iyice karıştırdıktan sonra ocağı alıp orta ateşte koyulaşana kadar pişirin. Muhallebi kıvamına gelince ocağı kapatıp vanilyayı koyun karıştırın ve soğumaya bırakın. Mutlaka ara ara karıştırarak üzerinde kabuk olmasını önleyin.
Adım 2: Pataşu hamuru için suyu tencereye koyup kaynatın. Kaynamaya başlayınca yağ, şeker ve tuzu koyun. Yağ eridikten sonra unu ekleyin ve devamlı karıştırarak içinde hiç topak kalmayacak şekilde unu suya yedirin. Un tamamen kaybolunca kısık ateşte iki dakaka daha pişirip ocaktan alın.
Adım 3: Ocaktan aldıktan sonra ara sıra karıştırarak hamuru iyice soğutun. Hamur soğuyunca mutlaka tek tek yumurtaları ilave ederek mikserle karıştırın. İlk iki yumurtayı mikserle hamura yediriyorum ama ikinci yumurtadan sonra mikserim zorlandığı için üçüncü yumurtayı spatula ve tahta kaşık ile hamura yedirin.
Adım 4: Hamur hazır olunca krema sıkma torbasına koyup torbanın ağzını kesin. Yağlı kağıt sermiş olduğunuz tepsiye belirli aralıklarla yuvarlak toplar halinde sıkarak yerleştirin. (videosunu izleyerek daha kolay yapabilirsiniz)
Adım 5: 200 derecede önceden ısıttığım fırında kapağını hiç açmadan hafif kahveye dönerken (yaklaşık 40 dakika) fırını kapatıyoruz. 5 dakika kapağı açmadan fırında bekletip öyle tepsiyi fırından çıkarıp tamamen soğumasını bekleyin. Soğuyunca profiterol taplarnı kremayı dolduracak kadar kesin ve krema ile tüm profiterol toplarını doldurun.
Adım 6: Çikolata sosu için çikolata hariç tüm malzemeyi tencereye alın iyice karıştırıp yine orta ateşte kaynamaya başlayana kadar karıştırın. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra içine çikolatayı koyup çikolata eridikten sonra ocaktan alın. Yine kabuk tutmasın diye ara sıra karıştırmayı unutmayın. Soğuduktan sonra sos kabına koyun. Profiterolü ne zaman servis yapacaksanız o zaman çikolata sosunun bir kısmını üzerine dökün. Servis esnasında tabakların üzerine tekrardan sostan arzuya göre dökebilirsiniz. Afiyet olsun.
Bu Tarifi Yapanlar
Benzer Tarifler
Pekmezli Topak Helva Tarifi
Pekmezli Topak Helva (Videolu Tarif) Kaç Kişilik? 12Hazırlama Süresi 40 dakikaKalori ———Öğün Çay Saati Pekmezli Topak Helva Tarifi Tarif: Sibel Yalçın Şeker kullanılmadan pekmez ile tatlandırılan pekmezli topak helva tarifi. Klasik helvalardan farklı...
Gül Elmalı Ayva Tatlısı
Nar Sulu Ayva Tatlısı (Videolu Tarif) Kaç Kişilik? 6Hazırlama Süresi 60 dakikaKalori ———Öğün Çay Saati Gül Elmalı Nar Sulu Ayva Tatlısı Tarif: Sibel Yalçın Klasik ayva tatlısı tarifinden sıkılanlar için Gül elmalı nar sulu ayva tatlısı tarifi. Nar...
Kaşık Helvası (Saray Helvası)
Kaşık (Saray) Helvası (Videolu Tarif)Berat kandilinizi kutluyor ve sizlerle yöresel bir lezzet kaşık helvası tarifini paylaşmak istiyorum...Kaç Kişilik? 14Hazırlama Süresi 60 dakikaKalori ———Öğün Çay SaatiKaşık Helvası Tarifi Tarif: Sibel Yalçın Ramazan ayının...
0 Yorum