Doğa bizim için birbirinden şifa dolu bitkiler sunuyor. Gerçekten de ne zaman bir doğa yürüyüşüne çıksam birbirinden güzel bitkilere bakıyorum. E mesleğim gereği bunların hem yemelere kattığı tadı, hem de okuduklarımdan dolayı faydalarını biliyorum. Bu bitkilerden biri de kişniş. Deneyimli ev hanımları hem kişnişin faydalarına, hem de yemeklere kattığı tada aşina. Ancak bu bitkiyi ilk kez duyanlar elbette kişniş yemeklerde nasıl kullanılır? diye soruyor.

Kişniş yavaş yavaş mutfakta zaman geçirmekten keyif alan, ancak ailesine veya kendine en sağlıklı yiyecekleri hazırlamak isteyenlerin mutfağına girmeye başladı bile. Bir çok kişi bu efsane bitkiyi maydonoz ile karıştırsa da kesinlikle aralarında çok büyük farklar mevcut.

Kişniş tıpkı maydonoz gibi ‘yeşillik’ sınıfında değerlendirebileceğimiz bir bitkidir. Ancak türevlerine göre antioksidan özelliği çok daha fazla olan, daha yoğun tadı ve baharatı bulunan, ülkemizin daha çok Konya, Burdur, Isparta gibi illerinde yetişen bir şifa deposudur.

Kişniş

KİŞNİŞ NERELERDE KULLANILIR?

Kişniş her ne kadar yoğun baharatlı desek de hamur işlerinde ve pastalarda daha çok kullanılmaktadır. Ayrıca;

  • Turşularda
  • Yoğurt çorbasında
  • Körilerde
  • Tavuk yemeklerinde de bolca kullanılabilir.

Kimi ünlü restoranlar hamburger köftelerinin içine bile kişniş gövdesini küçük küçük doğrayarak veya rendeleyerek katıyor. Ortaya çıkan kişnişli köfte, restoranın özel lezzeti olarak adlandırılıyor, marka hamburgerlerinin özel tadı ile anılıyor.

KİŞNİŞİN FAYDALARI NELERDİR?

Doğanın en şifa deposu bitkilerinden biri olan Kişniş;

  • Antioksidan özelliği ile öne çıkan kişniş otunun faydaları içeriğindeki kuarsetin, apigenin gibi flavonoidlere bağlanır.
  • Kalbi koruyucu etkisi bilinir.
  • Kansere karşı vücuda direnç kazandırdığı iddia edilir. Kanser hastalarının harici kullanım öncesi doktorlarına danışması gerekmektedir.
  • Sindirime yardımcı ve şeker düşürücü olduğu gerekçesiyle çay halinde tüketilmektedir. Diyabet hastalarının doktorlarından görüş alarak kişnişe başvurmaları tavsiye edilir.
  • Demir, manganez ve magnezyum içeriği mineral eksikliği olan hastaların kullanımını artırır.
  • Diyet lifi içeriği sebebiyle tok tutar ve diyet listelerinde baharat olarak tavsiye edilir. ‘Kişniş zayıflatır mı?’ sorusunun yanıtı lif içeriği sebebiyle olumludur.
  • Kötü kolesterole iyi geldiği öne sürülür. Kolesterol sorunu olanlar konu hakkında doktorlarından bilgi alabilir.
  • Adet düzensizliğine karşı kullanılır.
  • Cilt sorunları olan, ishal ve ağız ülseri hastaları sıklıkla kişniş yağının faydaları ile övünmektedir. Kişnişin bu tür problemlerde doktor kontrolünde kullanılması önerilmektedir.
  • Ağız kokusunu gidermek için tohumu çiğnenebilir.
  • Saman nezlesi için kullanılmaktadır. Kişniş yağının kendisinin alerji yapabilmesine karşı hastaların alerji testi yaptırdıktan sonra kullanıma başlamaları salık verilir.
  • Salmonella bakterisine karşı direnci artırır. Bu sebeple özellikle et marinelerinde sıklıkla kullanılır.
  • Çiçek hastalığı için geçmiş çağlarda ilaç olarak kullanılmıştır.
  • Romatizmal sızılar ve eklem ağrıları için semptom gidericidir.
  • Kemik erimesi sorununun önlenmesi için harici kullanımı mevcuttur.
  • Afrodizyak özelliği bilinmektedir.
  • İştah açar.