Kış mevsimi için önümüzde pek bir süre kalmadı. Kış lezzetleri arasında kestanenin yeri ise tartışılmaz. Zaman zaman bizim de yemek tarifleri içerisinde kullandığımız kestane bir hayli lezzetli. Ancak bir o kadar da faydalı. Kestanenin faydaları için yazdığımız bu yazı son derece ufuk açıcı. Kışın soğuk havalarda gerek soba üzerinde, gerek ocakta kestane pişirirken vücudunuza olan faydalarını unutmamanız için son derece faydalı.
Kestanenin faydaları gerçekten saymakla bitmiyor. Doğanın bize sunduğu her lezzette olduğu gibi kestanede de faydalar sanki özenle dizayn edilmiş. Ancak tabi ki burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var; her kestane türü yemeye uygun değil. Örneğin at kestanesi adı verilen tür zehirli olabilir. Burada yenilebilir kestanelerin faydalarını konuşmak daha doğru olur.
EN KOLAY KESTANE NASIL PİŞİRİLİR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ
KESTANENİN BİLİNMEYEN FAYDALARI
Kestane yediğinizde vücudunuza sağlayacağı faydalar şu şekilde;
- Lif oranı yüksek olan kestane tok tutarken kan şekerini yükseltmez.
- Kompleks karbonhidrat içeriği ile enerji kaynağıdır.
- Demir kansızlığına birebir olan meyve, demir eksikliği olanlarca sıklıkla tüketilmelidir.
- Magnezyum ve fosfor içeriği ile kemik metabolizmasını destekler.
- Sakinleştirici etkisi bilinen kestane vitamin dolu içeriğinin yanı sıra stres için de şifa kaynağıdır.
- Kestane yemek dişler, kemikler ve kan dolaşımı için yararlıdır. İçeriğindeki C vitamini tüm vücuda sağlık kaynağıdır.
- Kestane potasyum kaynağıdır.
- Folik asit yönünden zengindir, kandaki alyuvar sayısını artırır. Karaciğer ve mide için yararlı, sindirim düzenleyicidir.
- Kestane ishal yapar? mı sorusu yaygın olsa da yanıt tam tersidir. Kestane az yenildiği durumlarda ishalin çaresidir. Aşırı ishal ve su kaybı durumunda ise doktora başvurulması gerekir.
- Alzheimer hastalığının önlenmesi ve unutkanlığın giderilmesi için önerilen yiyecekler arasındadır.
- Bağışıklığı güçlendirir. Bol vitaminli içerik cildi güzelleştirir. Hücrelerin yaşlanmasını geciktirir, bedeni genç kılar.
- Kestane balı özellikle öksürük sorununa iyi gelir.
AŞIRI TÜKETİMDEN KAÇININ
Kestane son derece lezzetli ve faydalı. Ancak kullanımında dikkat gerektiren en önemli nokta aşırıya kaçılmaması. Lifli bir gıda olan kestanenin aşırı tüketimi sindirim sorunlarına neden olabilir ve ishale yol açabilir. Ayrıca yüksek besin değeri nedeniyle çocuklarınıza yedirirken veya yemeklerin içerisine koyarken dikkatli olmalısınız ve mutlaka doktorlara danışmalısınız.
Son yorumlar