İNCİLİ GASTRONOMİ REHBERİ RAFLARDA
Türkiye’de benzeri olmayan bir değerlendirme ve derecelendirme yöntemi kullanarak gastronomi rehberi hazırlamaya karar verişimizin üzerinden iki yıldan fazla süre geçti.
Artık dünya çapında restoranlarımız, şeflerimiz, tadı damaklarda yer eden lezzet duraklarımız olmasına karşın geçtiğimiz yıla kadar sektörü etik kurallar çerçevesinde değerlendirecek, işini iyi yapanları teşvik edecek, yeme-içme severlere yol gösterecek bir rehber yoktu.
Bu açık Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle kapandı. Türkiye’nin en güçlü yeme- içme yazarları, kanaat önderleri ve gizli müfettişlerinin katkılarıyla İstanbul, Bodrum, Alaçatı ve Çeşme’deki restoranları değerlendiren ilk İncili Gastronomi Rehberi 2017 Kasım’ında yayımlandı.
İncili Gastronomi Rehberi’nin ikincisi ise 18 Aralık itibarı ile raflardaki yerini aldı. Ardında yoğun bir emek ve zorlu bir süreç olan rehberin bu yıl kapsamı da genişledi, İzmir ve Ankara’daki restoranlar da değerlendirmeye dahil edildi. 422 restoran ve 257 lezzet noktasının yer aldığı rehberimizin içeriği kadar tasarımında ve derecelendirme sisteminde de yenilikler var. İnci sayısı dörtten beşe çıktı. Ayrıca restoranlar kategorilerine ayrılarak aranan yerlerin daha kolay bulunacağı bir düzenleme de yapıldı.
İncili Gastronomi Rehberi’nin websitesine https://inciligastronomirehberi.hurriyet.com.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
İLKELER
- Gastronomi Rehberi projesinde görev alacak gizli müfettiş seçimleri yapılırken restoranlarla özel ya da maddi ilişki olmamasına dikkat edildi.
- Yeme-içme tutkunları arasından seçilen müfettişlerden ‘görevlerini’, çevrelerinden ve puan verdikleri yerlerden kesinlikle gizli tutmaları istendi.
- Şefler, restoran sahipleri ve işletmeciler etik olmayacağı düşüncesiyle müfettiş olarak seçilmedi.
- Gönüllülük esasına göre katkıda bulunan 200’ün üzerinde gizli müfettiş son bir yıl içinde gittikleri restoranları değerlendirdi.
- Listemizde olan her işletme en az üç müfettiş ve proje ekibinden bir kişi tarafından ziyaret edildi.
- Kurgulanan sisteme göre restoranlar malzeme, lezzet, servis, kimlik, sunum ve dekorasyon özellikleriyle puanlandırıldı.
- Sistemin kapanmasının ardından çıkan sonuçlar proje ekibi ve danışma kurulunun kanaatlerinin de dikkate alınmasıyla nihai halini aldı.
- İstanbul, Ankara, İzmir, Çeşme, Alaçatı ve Bodrum’daki restoranları kapsayan rehberde 5 İncili 3; 4 İncili 30; 3 incili 86, 2 incili 168 ve 1 incili 135 olmak üzere toplam 422 restoran ve 257 lezzet noktası bulunuyor.
- Listeler hazırlanıp değerlendirmeler başladıktan sonra açılan mekanlara ‘Yeni Açılanlar’ bölümünde yer verdik.
- Ayrıca yeni açılan ve kapanan restoranlar web sayfamızda güncellenecektir.
İnci Açılımları
- 5 İnci: Olağanüstü deneyim
- 4 İnci: Mükemmel
- 3 İnci: Çok iyi
- 2 İnci: İyi
- 1 İnci: Gitmeye değer
Restoranların fiyat aralığı;
- ₺: 0-50 TL
- ₺₺: 50 – 100 TL
- ₺₺₺: 100 – 250 TL
- ₺₺₺₺: 250 TL+
Bir boomads advertorial içeriğidir.
Benzer Yazılar
Dereotlu Poğaça Tarifi, Dereotlu Poğaça Nasıl Yapılır?
Dereotlu Poğaça Tarifi, Dereotlu Poğaça Nasıl Yapılır? Hem doyurucu hem de çok leziz. Her yaştan kişinin kalbini fetheden dereotlu poğaça, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Pratik yapımı ve nefis tadıyla kahvaltıların, çay saatlerinin ve...
Meyvenin Lezzetini Her Isırıkta Alabileceğiniz 5 Meyveli Tatlı
Meyveli tatlı çeşitlerini sevmeyen var mı acaba? Meyvelerin en lezzetli halleri ile mükemmel tariflerin buluşmasından doğan meyveli tatlı çeşitlerine sizler için bazı örnekler
İftar Saatinde İdeal Bir Başlangıç: Ramazan Çorba Önerileri
Ramazan ayı yaklaştıkça iftar için en önemli düşüncelerden birisi çorba tarifi bulmak diye düşünüyoruz. Çünkü çorba uzun süre açlıktan sonra hem mideyi